Dlaczego takie rozwiązanie tego zadania jest błędne?
Błąd jest w podnoszeniu do kwadratu. Nie wolno podnosić równań stronami do kwadratu bo generuje się za dużo rozwiązań. Podnoszenie do kwadratu "nie widzi" czy po drugiej stronie jest -1 czy 1 i równa z Ziemią oba równania do jednego. W ten sposób w zbiorze rozwiązań pojawią się rozwiązania od Twojego czarnego równania i mojego czerwonego. Jeśli już chcemy bardzo stosować tę metodę to należy dokonać sprawdzenia. I w twoim przypadku należałoby odrzucić rozwiązania, które należały do czerwonego, dopisanego przeze mnie równania.
@Jakub
Jak sinx = -cosx
przeszło w x = -pi/4 + kpi?
domyślam się, że to punkty przecięcia funkcji sinx i odbitej w poziomie funkcji cosx, ale skąd wiedziałeś?
@Użytkownik nieznany ja doszedlem do tego tak:
1) sinx=-cosx :cosx
2)sinx/cosx=-1
3)tgx=-1
4) no jak juz wiadomo z wykresu badz z tabelki z zajec trygonomoetria I na kursie tgx=-1 mozna zapisac -pi/4 +kpi
@Jakub Ahaaa, Fajne obejście, ale wydaje mi się, że w takim wypadku trzeba też rozpatrzyć drugi przypadek: co gdyby cosx = 0 (mimo, że ten przypadek z reguły nigdy nie generuje dodatkowych rozwiązań)
@Dominik faktycznie cos mi nie pasuje w tym rozwiazaniu, wiec proponuje cos takiego, zapisac to w takiej postaci zeby mozna bylo to zapisac ze wzoru na sume katow
Ja bym to rozwiązał w ten sposób