Czy ktoś mi to wyjaśni?
Amplituda mi wyszła 1 cm, lambda 10 cm i że jak fala się porusza w lewo to funkcja będzie miała chyba znak minus. Reszta mi inaczej wychodzi niż w odpowiedziach
Zrobiłem obliczenia jeszcze raz i teraz mi wyszło, napisałem że funkcja przeciwna do osi x jest cała na minusie a chodzi o ten fragment nawiasu :)
Ale dalej nie rozumiem jednej rzeczy. Wychylenie mi wyszło zgodne z odpowiedziami ale gdy chce to zrobić graficznie to jest na odwrót niż w odpowiedziach. Chodzi o to że w odległości 10 cm to funkcja tak jakby zaczyna nowy okres. I gdy chce zobaczyć wychylenie w chwili T/4 to mi wychodzi 1cm
Ale zauważ, że to Twoja funkcja tutaj biegnie, a nie punkt o położeniu równym 10 cm. Więc to co powinieneś zrobić to zobaczyć gdzie x = 10 cm (co już zrobiłeś) i unieruchamiasz go sobie tam, i teraz przesuwasz swoją funkcję o np. 1/4 okresu w prawo (bo zgodnie z treścią fala porusza się w prawo). I zobaczysz, że w punkcie x = 10 cm po 1/4 okresu wyląduje dolina tej fali, czyli w istocie wychylenie jest tam wówczas równe - 1 cm.
Aa już rozumiem, dziękuję za wyjaśnienie :)
Zawrzyj proszę tutaj Twoje obliczenia i wtedy będzie zdecydowanie łatwiej się do nich odnieść, bo być może masz jakąś bardzo prostą pomyłkę, a tak to jest trochę strzelanie w ciemno. Zwłaszcza, że równanie fali (wzór funkcji falowej) można zapisywać na różne sposoby z uwagi chociażby na fakt, że funkcje sinus i cosinus to to samo, tylko, że przesunięte odpowiednio w lewo lub w prawo ;)