Artur 32 wyśw. 09-11-2024 18:14

2018.C.12. Strona 90

Czy takie rozumowanie wystarczy? Albo nawet czy wystarczyłoby obliczenie Fwyporu i Fg i napisanie, że Fwyporu>Fg zatem paczka nie zanurzy się w wodzie?

Fizyka hydrostatyka Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 10-11-2024 14:46

Tak, takie rozumowanie jest dobre. Co do drugiego pytania, to tak, to też by wystarczyło, natomiast warto byłoby wówczas zaznaczyć, że ta obliczona Fwyporu (i tak samo jest w sumie w Twoim obecnym rozumowaniu zawartym na zdjęciu, więc warto byłoby to tam odnotować) to nie jest siła wyporu działająca w obecnej sytuacji na krę wraz z paczką, ale jest to raczej maksymalna wartość siły wyporu jaka mogłaby na nią działać, czyli wtedy gdyby kra z paczką były całkowicie zanurzone w wodzie. No i ponieważ jest ona większa niż aktualny ciężar kry z paczką, to oznacza to, że paczka się nie zanurza.

Artur 10-11-2024 19:17

No u mnie to Fwyporu=Fg(mmax) to oznacza, że siła wyporu działająca na krę dla maksymalnej masy kry z paczką jaką jest w stanie utrzymać ta paczka.

s.gugula 11-11-2024 11:56

Wiem, wiem, ja to rozumiem, ale ważne jest żeby sprawdzający też to zrozumiał ;) więc w mojej opinii warto dodać ten komentarz, o którym wspomniałem, bo jednak nie jest to siła wyporu działająca na krę i paczkę w opisywanej w treści zadania sytuacji, tylko jej maksymalna wartość.

Artur 11-11-2024 15:05

To w takim razie jaki byłby wzór na siłę wyporu działającą na krę?

s.gugula 11-11-2024 18:58

Będzie to ro*g*Vzan, przy czym nie znamy oczywiście wartości Vzan, ale nie zmienia to faktu, że taki jest wzór na siłę wyporu i co do wartości jest to oczywiście równe aktualnemu ciężarowi.

Artur 11-11-2024 19:42

A racja, dziękuję :)