Czy takie rozumowanie wystarczy? Albo nawet czy wystarczyłoby obliczenie Fwyporu i Fg i napisanie, że Fwyporu>Fg zatem paczka nie zanurzy się w wodzie?
No u mnie to Fwyporu=Fg(mmax) to oznacza, że siła wyporu działająca na krę dla maksymalnej masy kry z paczką jaką jest w stanie utrzymać ta paczka.
Wiem, wiem, ja to rozumiem, ale ważne jest żeby sprawdzający też to zrozumiał ;) więc w mojej opinii warto dodać ten komentarz, o którym wspomniałem, bo jednak nie jest to siła wyporu działająca na krę i paczkę w opisywanej w treści zadania sytuacji, tylko jej maksymalna wartość.
To w takim razie jaki byłby wzór na siłę wyporu działającą na krę?
Będzie to ro*g*Vzan, przy czym nie znamy oczywiście wartości Vzan, ale nie zmienia to faktu, że taki jest wzór na siłę wyporu i co do wartości jest to oczywiście równe aktualnemu ciężarowi.
Tak, takie rozumowanie jest dobre. Co do drugiego pytania, to tak, to też by wystarczyło, natomiast warto byłoby wówczas zaznaczyć, że ta obliczona Fwyporu (i tak samo jest w sumie w Twoim obecnym rozumowaniu zawartym na zdjęciu, więc warto byłoby to tam odnotować) to nie jest siła wyporu działająca w obecnej sytuacji na krę wraz z paczką, ale jest to raczej maksymalna wartość siły wyporu jaka mogłaby na nią działać, czyli wtedy gdyby kra z paczką były całkowicie zanurzone w wodzie. No i ponieważ jest ona większa niż aktualny ciężar kry z paczką, to oznacza to, że paczka się nie zanurza.