Anna 49 wyśw. 12-11-2024 15:30

zadanie domowe nr 5, zadanie 8 strona 371

Witam, mam problem z dwoma podpunktami, w podpunkcie 8.1 wyniki wychodzą dobre, jednak nie mogę wyłapać dlaczego wyszła nieprawidłową jednostka, natomiast w punkcie 8.2 proszę o wyjaśnienie dlaczego użycie wzoru na prędkość w ruchu jednostajnie przyspieszonym jest nieprawidłowe, (po użyciu drugiego wzoru, na drogę, wynik wychodzi prawidłowy).

fizyka bryła sztywna Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 13-11-2024 11:13

1) Błąd jest na samym początku gdy wprowadzasz jednostki - te metry (jeden z przyspieszenia ziemskiego, drugi z wysokości) nie mogą się przecież skracać, bo oba są w liczniku. Wychodzi z nich m^2. Jeśli je zachowasz to ostatecznie dostaniesz poprawną jednostkę :)

2) Jest to tak na dobrą sprawę rzut poziomy - musimy pamiętać, że w rzucie poziomym rozbijamy ruch ciała na ruch w kierunku poziomym i pionowym. Przypominam, że w kierunku poziomym jest to ruch jednostajny, a zatem drogę w nim przebyta liczymy właśnie jako s = v*t, stąd użycie takiego wzoru jest prawidłowe :)

Anna 13-11-2024 14:11

Odnośnie jeszcze drugiego podpunktu dalej mam z tym problem, sprawdzając odpowiedzi, klucz rozwiązania "zakłada" ze Vzero = 0. Ja w moich dwóch próbach obliczenia czasu z ruchu w kierunku y założyłam ze Vzero = 6,3 m/s jednak w pierwszym przypadku czas wyszedł nieprawidłowy względem klucza odpowiedzi, a w drugim już delta wyszła mniejsza od zera.

s.gugula 13-11-2024 15:30

No właśnie - Twoje wyniki wychodzą nieprawidłowe, bo w istocie prędkość początkowa w kierunku pionowym jest zerowa (ciało ma na progu pewną prędkość początkową równą 6,3 m/s, ale zauważmy, że jest ona zwrócona poziomo w prawo - jest to zatem prędkość mająca tylko składową w kierunku poziomym, jej składowa pionowa jest równa zero). A zatem we wzorach, które zapisałaś dla kierunku pionowego należy w obu przypadkach za v0 podstawić zero. Wtedy z równania na drogę w kierunku pionowym łatwo obliczymy czas t, a następnie drogę przebytą w kierunku poziomym.