Artur 119 wyśw. 18-11-2024 17:31

Zz.27

Dlaczego w 27.3. Cke przyjmuje, że masa słonia to suma mas mosiądzu i cynku i to samo robią z objętościami? I czy wtedy można tak samo zrobić z gęstościami? Dlaczego w 27.4. pomiar jest dokładniejszy? Rozumiem, że wartości momentów sił się zmienią, ale dla mniejszych odległości przecież dokładność powinna być większa.

Czy w pierwszym zdaniu 27.5. jest P tylko dlatego, że zmienił się punkt zaczepienia i jakby w osi poziomej to XSM się nie zmieni ale w osi pionowej już tak?

Fizyka bryła sztywna Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 19-11-2024 10:11

27.3 - zapewne chodziło Ci o to, że masa słonia to suma mas miedzi i cynku (a nie mosiądzu i cynku) - a tak można zapisać bo to przecież prawda ;) skoro słonik jest zrobiony z cynku i miedzi, to pewną część jego całkowitej masy stanowi masa miedzi, a pozostałą część masa cynku. Analogicznie sprawa ma się z objętością. Z gęstościami natomiast nie można oczywiście tak zrobić, gęstość będzie w tym przypadku jakąś średnią ważoną gęstości miedzi i cynku.

27.4 - ważne jest, że wartości momentów sił się zmniejszą, bo zmniejszone zostały odległości. A jeśli niepewności bezwzględne pomiarów odległości będą takie same (wynikające np. z dokładności przyrządów pomiarowych, powiedzmy linijki), a jest to racjonalne założenie, to oznacza to, że niepewności względne wzrosną (niepewność względna = niepewność bezwzględna/wynik pomiaru).

27.5 - dokładnie tak.

Artur 19-11-2024 17:13

Czyli takie uzasadnienie do 27.4. wystarczy?

Artur 19-11-2024 17:16

I jakoś dalej nie mogę zrozumieć tego sumowania objętości w 27.3., bo o ile sumowanie mas jest w miarę intuicyjne to objętości już dla mnie tak średnio. Bo np. porównując to do przemian termodynamicznych to tam tylko 1 parametr mógł być stały (chyba, że i tu się mylę), więc dla mnie analogią byłoby, że jak masa jest stała to objetosc i gęstość muszą się zmienić.

s.gugula 19-11-2024 18:49

27.3 - no ale tu masz dwie różne substancje połączone ze sobą. Więc masa całości jest sumą mas obu substancji i objętość całości jest sumą objętości obu substancji. A to o czym Ty mówisz jest prawdą, ale dla jakiejś pojedynczej substancji, więc to jest inna sytuacja.

27.4 - tak, to jest dobre uzasadnienie.

Artur 20-11-2024 21:19

Chyba już rozumiem jak przerobiłem parę zadań ze stereometrii z matematyki to wychodzi na to, że po prostu tak musi być z tymi objętościami. Dziękuję :D

s.gugula 21-11-2024 09:32

Ok, ok, nie ma sprawy ;)