nie rozumiem zupełnie jak zrobić to zadanie. widziałam, że były już pytania a propos wykonania tego zadania, ale dalej nie rozumiem na czym to zadanie polega i jak je wykonać od początku do końca
a możesz wstawić swoje obliczenia? bo ciężko mi to sobie zobrazować
i czemu to nie jest poprawne?
Nie jestem pewna czy dobrym sposobem robiłam ale wynik wyszedł prawidłowy
@martasiema
Czy coś należy tutaj jeszcze wyjaśnić ? Jeżeli masz jakieś pytanie to proszę pisać, ponieważ została zgłoszona tutaj prośba o pomoc :)
taak, chodziło mi o moje rozwiązanie tej granicy, które podesłałam w komentarzu
A skąd wiesz, że licznik zawsze dąży do + nieskończoności ? Nie zależy to czasem od wartości "p" ? Np. co dla p = 10 ?
w sumie faktycznie może być tam -nieskończoność. tylko w takim razie nie wiem do jakiej formy przekształcić to równanie ://
Tak jak zrobiono to tutaj : https://forum.szkolamaturzystow.pl/wpis/1731841656-zadanie-domowe-nr-9-zad-6-strona-94
Najpierw obliczasz granicę z parametrem (jeśli dobrze obliczyłem to wychodzi n(2-p)), wiemy że w tym przykładzie n→∞ ,więc jeśli nawias będzie ujemny to granica będzie ujemna (-∞), jeśli dodatni to dodatnia (+∞), a gdy będzie równy "0" to wyjdzie nam granica właściwa, aby wyliczyć tą granicę podstawiasz p=2 do wzoru początkowego na limes