neverbackdownneverwhat 73 wyśw. 21-11-2024 20:22

reakcje jądrowe

Po wchłonięciu neutronu przez jądro  {27}{13} {Al}  powstaje izotop sodu  {24}{11} {Na} . Napisz schemat reakcji i podaj jaka cząstka jest wyemitowana. Oblicz prędkość jądra powstałego po pochłonięciu neutronu, wiedząc że energia kinetyczna neutronu przed uderzeniem była równa  10^{-14} 

Wydaje mi się, że zadanie jest niewykonalne przez brak danych. Według mnie bilans energii powinien wyglądać tak:

M{Al}c^2 + m{n}c^2 + Ek{n}= M{Na}c^2 + Ek{Na} + m{α}c^2 + Ek{α}

jeżeli tak jest, to mamy dwie niewiadome - energię kinetyczną alfa i energię kinetyczną izotopu sodu. korepetytor który mi to zadał powiedział że chodzi o reakcję przed wydzieleniem się alfy, gdzie mamy zignorować m{α}c^2 + Ek{α}. Czy taka sytuacja jest możliwa?

fizyka fizyka jądrowa Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 22-11-2024 10:59

W istocie jeśli chcielibyśmy obliczyć prędkość jądra sodu już po wyemitowaniu cząstki alfa, to brakuje nam jednej danej (np. energii kinetycznej, czy też prędkości wyemitowanej cząstki alfa). Natomiast w rzeczywistości faktycznie jest tak, że mija pewien czas od momentu pochłonięcia neutronu przez początkowe jądro i jego przemianę w pewne jądro przejściowe do momentu emisji cząstki alfa. Ten czas jest oczywiście bardzo krótki (pewnie rzędu pikosekund czy coś takiego), natomiast faktycznie jeśli rozpatrzymy moment w czasie pomiędzy pochłonięciem neutronu i emisją cząstki alfa, to będziemy wtedy mogli obliczyć prędkość tego przejściowego jądra, bo nie wejdą nam do równania żadne wielkości związane z cząstką alfa.