Artur 48 wyśw. 21-11-2024 20:24

Inf.22

Do 22.1.:Czemu jest równa praca całkowita? Bo ja nigdy nie wiem, którą pracę oddać od której (sił zewnętrznych/gazu) 

Fizyka termodynamika Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 22-11-2024 11:02

Jak rozumiem pytasz o coś co w kontekście cyklu nazywaliśmy sobie |Wcałk|. Jest to zatem pole ograniczone przemianami, a co więcej, ponieważ jest to schemat działania pompy ciepła to możemy ją obliczyć jako: |Wcałk| = |W| - |Wg|, czyli wartość bezwzględna tej pracy całkowitej jest równa wartości bezwzględnej pracy wykonanej nad gazem (czyli pracy sił zewnętrznych) w przemianie P2 odjąć wartość bezwzględna pracy wykonanej przez gaz w przemianie P1.

Artur 22-11-2024 17:40

A jak to zapamiętać, że np |W|<|Wg|? Bo wtedy mi wychodzi |Wcałk|<0 a to chyba źle. Ogolny wynik niby jest dobry, bo wychodzi to co miało być udowodnione, ale właśnie nie wiem jak z tą pracą.

s.gugula 23-11-2024 16:11

Zgodnie z tym co mówiliśmy na zajęciach |Wg| > |W| w przypadku cyklu pracy silnika cieplnego. I dla silnika cieplnego |Wcałk| = |Wg| - |W|. Natomiast w przypadku pompy ciepła |W| > |Wg|. I dla pompy ciepła |Wcałk| = |W| - |Wg|.

Tylko, że nie wiem dlaczego Ty w swoich oznaczeniach masz je zapisane na odwrót, tzn. u Ciebie |W| to praca gazu, a |Wg| to praca sił zewnętrznych. Zgodnie z oznaczeniami, które wprowadzaliśmy sobie na zajęciach i które są wg mnie zdecydowanie bardziej naturalne, to |Wg| jest pracą gazu, a |W| jest pracą sił zewnętrznych.

Artur 23-11-2024 17:26

A bo ja się pomyliłem w oznaczeniach. Ale jest jakiś taki najprostszy powód, dla którego |Wg|<|W| w pompie ciepła a |Wg|>|W| w silniku cieplnym?

Czy zrobienie takiej analizy (to akurat inne zadanie o silniku cieplnym) z pól pod wykresem p(V) będzie zawsze prawidłowe? I wtedy napiszę, że |Wcalk|>0, więc |Wg|-|W| w przypadku silnika cieplnego.

s.gugula 24-11-2024 10:49

Tak, takie rozumowanie jest prawidłowe, choć dotyczy ono akurat tego konkretnego przypadku, który narysowałeś. Ale można to uogólnić na każdy zamknięty cykl przemian, w którym idą one zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Jest tak dlatego, że przemiany, które idą w takim cyklu "w prawo" zawsze sumarycznie znajdują się "wyżej" niż przemiany, które idą "w lewo". A to oznacza, że w przemianach, w których rośnie objętość pole pod wykresem jest sumarycznie większe. A są to przecież przemiany, w których praca gazu jest dodatnia. Więc jeśli chciałbyś to pokazywać w zadaniu maturalnym, to Twoje podejście jest ok, natomiast uzupełniłbym to jakimś jednym zdaniem w stylu tego co napisałem powyżej. Natomiast oczywiście w zadaniach maturalnych nie musisz tego w żaden sposób dowodzić, możesz od razu napisać, że w silniku cieplnym |Wcałk| = |Wg| - |W| i jest to dodatnie.

Artur 24-11-2024 12:55

Dziękuję :D

s.gugula 25-11-2024 11:45

Nie ma sprawy :)