Czy siła ciężkości jest siłą zewnętrzna? Bo rozumiem, że tutaj nasz układ to po prostu ta spadająca kulka, no a Fc pochodzi od tej kulki, więc chyba nie jest spoza układu.
Ja rozwiązałam to tak, że skoro nie ma żadnej zewnętrznej siły (bo siły oporu ruchu kazali pominąć w poleceniu) to ZZP spełnione.
Na czerwono zapisałam rozwiązanie podane na filmiku i to uzasadnienie z prędkością, że jak ona rośnie to pęd rośnie jest dla mnie jasne i rzeczywiście z tego widzę, że pęd nie będzie zachowany.
Nie rozumiem jednak czemu zostało powiedziane, że wynika to z faktu że na kulkę działa ciężar. Co to ma wspólnego skoro to nie jest siła zewnętrzna?
No właśnie jest to siła zewnętrzna, bo ciężar kulki nie bierze się "znikąd" tylko wynika z oddziaływania grawitacyjnego kulki z Ziemią. Czyli inaczej możemy to ująć tak: ciężar kulki to siła z jaką Ziemia działa (przyciąga) na kulkę - Ziemia jest tutaj zatem tym zewnętrznym ciałem, więc ciężar działający na kulkę jest siłą pochodzącego od jakiegoś ciała spoza układu, więc jest siłą zewnętrzną. Stąd pęd się zmienia.
Gdyby jako cały układ rozpatrywać kulkę oraz Ziemię, to wtedy taki ciężar faktycznie byłby siłą wewnętrzną. Ale to wiązałoby się z faktem, że pęd całego układu kulka + Ziemia się nie zmienia. Czyli tak na dobrą sprawę pęd kulki wtedy się zmienia, ale też odpowiednio w drugą stronę zmienia się pęd samej Ziemi.
W obu podejściach nie zmienia to faktu, że pęd kulki się zmienia ;)