Nie rozumiem 4.3. i 4.5.
A to, że jest np. T2-T1 (a nie T1-T2) wynika z tego, z której strony idzie ciepło? To mi z przekształceń wychodzi takie coś i nie wiem co zrobić dalej.
Hmm, jak teraz na to patrzę to CKE delikatnie się pomyliło ze znakiem - tzn. faktycznie to, którą temperaturę od której odejmiemy zależy od tego, w którą stronę płynie ciepło, więc tak na dobrą sprawę, to jeśli chcemy, żeby dostać dodatnie deltaQ, to powinniśmy mieć te różnice temperatur w drugą stronę, czyli w pierwszym wzorze T1 - T2, a w drugim T2 - T3.
Nie zmienia to faktu, że to co trzeba zrobić, to zgodnie z podanym wcześniej rozwiązaniem w obu tych wzorach przenieść na lewą stronę d i k (czyli np. dla pierwszego równania oznacza to przemnożenie go obustronnie przez d1/k1, analogicznie dla drugiego), a następnie oba te równania dodać do siebie stronami (czyli lewe strony dodajemy do siebie i to ma być równe dodaniu do siebie stron prawych) i wtedy od razu dojdziemy do finalnej postaci, której szukamy.
Ty troche zakręciłeś się w tych obliczeniach, przez co nie widać od razu tego ostatecznego wzoru - jeśli zrobisz to tak jak opisałem powyżej to dojdziesz do dobrego rozwiązania.
Ale w sumie dlaczego deltaT=T1-T2 skoro deltaT to różnica początkowej i końcowej temperatury?
Tutaj deltaT jest nieco czym innym niż standardowo "wartość końcowa - wartość poczatkowa". Tutaj deltaT jest różnicą temperatur, ale nie mierzoną w jakimś jednym punkcie pomiędzy dwoma różnymi momentami w czasie, ale różnicą temperatur pomiędzy dwoma różnymi miejscami (po jednej i po drugiej stronie rozpatrywanej ściany, ew. pomiędzy jedną stroną ściany a jej wnętrzem) w przybliżeniu w tym samym momencie w czasie. Jeśli chcemy by była ona dodatnia, to musimy zapisać że np. deltaT = T1 - T2 albo deltaT = T1 - T3 (zależy, które akurat punkty rozpatrujemy).
Czyli to jest deltaT=Tlewo-Tprawo? Bo ciepło idzie od lewej strony jakby.
4.3: W porowatych materiałach jest dużo powietrza obecnego w owych porach, a samo powietrze jest bardzo słabym przewodnikiem ciepła.
4.5: To jak to wykazać wynika z informacji podanej do treści zadania (jest ona formalnie podana w treści podpunktu drugiego). Wówczas wystarczy wykonać to co pozwolę sobie skopiować z rozwiązania podanego przez CKE: