MarcinC 166 wyśw. 25-11-2024 02:35

Domowe 10 cz1 1A

Mam pytanie - czy w tym zadaniu nie powinno się również rozpatrzyć przypadku zerowego? W kryteriach go nie ma i też np. w podobnym zadaniu CKE, gdy robi się je metodą funkcji kwadratowej CKE nie wymaga przypadku zerowego (2017 maj zadanie 7). Dlaczego w tego typu zadaniach w kryteriach nie ma przypadku zerowego? Czy zapisanie przypadku zerowego powoduje obniżkę punktacji?

Dowodzenie nierówności matematyka rozszerzona Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
MI3KO4AJ 25-11-2024 18:49

Ale oni rozpatrzyli przypadek zerowy. Wszystko co jest pod deltą to jest rozpatrzenie delta=0

MarcinC 25-11-2024 21:31

Delta równa zero to nie przypadek zerowy, przypadek zerowy/liniowy to sytuacja, gdy całkowicie kasuje się wyraz a w funkcji kwadratowej, a ponieważ tu mamy jeszcze zerowanie wyrazu b to zostaje funkcja stała. To są inne sytuacje - delta masz zero gdy y=pierw2 lub y=-pierw2

A przypadek zerowy, gdy zeruje się x, albo całe a+b

Analogicznie w równaniu kwadratowym z parametrem. Robisz dwa przypadki, gdy jest funkcja kwadratowa i drugi gdy jest funkcja liniowa, czy szczególny jej przypadek liniowa stała jaka i w obu tych zadaniach wychodzi

MI3KO4AJ 25-11-2024 21:48

Przypadek zerowy funkcji kwadratowej odnosi się do sytuacji, w której funkcja kwadratowa f(x)=ax2+bx+cf(x) = ax^2 + bx + c ma brak miejsc zerowych, czyli nie przecina osi OX. Ja znałem tą definicje. Jeżeli chodzi o ocenianie przez cke to nie ma tego rozpisanego gdyż to nic nie daje do końcowego wyniku. Nie zaszkodzi tego zapisać

MarcinC 25-11-2024 22:01

To jasne i to rozpatrzyłem - wychodzi funkcja stała spełniająca nierówność zarówno w pierwszym jak i drugim zadaniu. Pytanie dlaczego rozpatrzenie tego przypadku nie jest wymagane ani przez zbiór zadań z kursu ani przez CKE w 2017 r.

jak robimy funkcje kwadratowe takie przypadki rozpatrujemy

MI3KO4AJ 25-11-2024 22:14

Widzę że ucieło mi połowe wypowiedzi na poprzednim wpisie - Bo rozwiązanie nic nie wniesie i cke po prostu go nie zapisało. Gdyby coś zmieniało to na pewno by zapisali. 

MarcinC 25-11-2024 22:52

Tu pełna zgoda, zresztą nie może nic wnosić, bo musi potwierdzić dowód (gdyby wniósł coś innego to by go obalił), tylko dalej nie jestem przekonany dlaczego - w sensie w nierównościach kwadratowych też liczymy te nic nie wnoszące przypadki, czasem jeden zawiera się w drugim a i tak ucinają punkty za nierozpatrzenie każdego możliwego przypadku. 

Tu w wypadku zadania 2017.7 rozpatrujemy y w R i x w R-{0}. Rozpatrzenie x=0 to tak naprawdę w jednej linijce można zrobić i mamy pewność. 

To samo w zadaniu z kursu, nie mamy rozpatrzonego przypadku, gdy a i b = 0 (nie ma napisane, że są różne) ani przypadku, gdy są są sobie przeciwne. 

No i dalej aktualne pozostaje pytanie - czy obetną punkty za rozpisanie dla pewności tej sytuacji

MI3KO4AJ 25-11-2024 23:00
Nie mogą uciąc za coś co jest prawdziwe i niepotrzebne. Tak samo jak masz dowody geometryczne to liczysz wszystko a punktów nie obcinają

MarcinC 25-11-2024 23:28

No taką mam nadzieję, ale cóż - w tym zadaniu w stosunku do innych nie widzę konsekwencji, bo zawsze każdy możliwy przypadek trzeba rozpatrzeć. 

MarcinC 26-11-2024 23:08

Na marginesie dyskusji wrzucę przypadek, gdy CKE wymaga, rozpatrzenia tego co się dzieje jak się zeruje niewiadoma

jarosinski 29-11-2024 18:28

MarcinC

Co rozumiesz poprzez "rozpatrzenie przypadku zerowego"?

Jeżeli mamy udowodnić, że jakieś wyrażnie "A" jest większe lub równe od zera. I uda nam się wykazać, że wyrażenie A jest większe od zera to dowód jest zakończony.