Dlaczego w 10.4. wstawiamy q=1e a nie na przykład q=17e? (jest to ilość protonów, czyli też elektronow dla chloru)
Czyli bezwzględny ładunek dipola to 2e?
Zależy co masz na myśli mówiąc "ładunek dipola". Bo sumarycznie jego ładunek jest zerowy, składa się on bowiem z jednego ładunku dodatniego (tu +1e) i jednego ujemnego (tu -1e).
Chodzi mi o to skąd mamy wiedzieć co wstawić za q w tym wzorze?
No cóż, tłumaczyliśmy sobie to dość dokładnie na zajęciach nr 10 (zdecydowanie warto zajrzeć do końcówki nagrania z tych zajęć). Wynika to z faktu, że wiązanie między atomem wodoru i chloru jest wiązaniem, w którym zgodnie z treścią wiążą się w parę dwa elektrony - jeden "zabrany" wodorowi, a drugi należący do chloru. Oznacza to zatem, że od strony atomu wodoru mamy nadmiarowy ładunek dodatni, który to jest ładunkiem znajdującego się w nim protonu, a jego ładunek to własnie 1 e. Analogicznie od strony chloru mamy o jeden elektron więcej, czyli tam ładunek to - 1 e.
W takim wypadku jeśli jest po 1 ładunku nadmiarowym dla chloru i wodoru to ich sumaryczny ładunek (wartość bezwzględna) powinien być równy 2e. To dlaczego do wzoru nie podstawimy sumarycznego ładunku?
Ich sumaryczny ładunek jest zerowy. Bo -1 e + 1 e = 0. Wartość bezwzględna z zera to zero ;) A do wzoru na moment dipolowy wstawiamy wartość bezwzględną jednego z tych ładunków q, zgodnie z treścią zadania. Czyli trzeba tam wstawić wartość bezwzględną z 1e lub z -1e, a w obu przypadkach jest to 1e.
A bo ja wziąłem sumę wartości bezwzględnych. Dziękuję :)
Bo wstawiamy tam wartość ładunku naszego dipola. A atom chloru owszem posiada w swoim jądrze 17 protonów, ale dookoła tego jądra krąży również 17 elektronów + ten jeden elektron "zabrany" atomowi wodoru, czyli łącznie 18 elektronów. Stąd sumarycznie ładunek dipola od strony atomu chloru to będzie 17 e - 18 e = -1 e (czyli co do wartości bezwzględnej 1 e). No a po stronie lewej, od strony atomu wodoru zostaje tylko ten jeden proton z jego jądra (bo elektron został "zabrany"), stąd ładunek tej części dipola to +1 e.