Aleksandra 62 wyśw. 26-11-2024 16:11

2024.C.6.1

1. Jak w 6.1 wykazać, że Tbc>Tab? 2. Czy mam dobrze znaki w równaniu deltaU=5/2nRTbc-Wg? Tam ma być (-Wg) bo V rośnie? 

fizyka Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
Aleksandra 26-11-2024 17:56

A, I jeszcze mam pytanie odnośnie ciepła pobranego i oddanego. Czy gaz pobiera ciepło gdy Q>0, a oddaje gdy Q<0?

s.gugula 30-11-2024 11:44

1) Pamiętajmy, że zgodnie z równaniem Clapeyrona pV= nRT, z którego wynika, że T = pV/nR, więc zmiana temperatury to deltaT = delta(pV)/nR. Czyli im większa zmiana iloczynu p*V w danej przemianie tym większa zmiana temperatury (mówiliśmy zresztą o tym na zajęciach, że o temperaturze świadczy iloczyn pV). Z wykresu wnioskujemy, że deltaTab = px*V1 - p1*V, natomiast deltaTbc = px*V1, więc deltaTbc > deltaTab.

2) Nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem pytanie, ale w każdym razie zgodnie z pierwszą zasadą termodynamiki mamy zawsze deltaU = Q + W, gdzie W to praca wykonana nad gazem. Ale ponieważ W = -Wg, to zawsze możemy też zapisać, że deltaU = Q - Wg. No a teraz to Wg może mieć różne znaki. Gdy objętość gazu rośnie, to Wg jest dodatnia, gdy objętość gazu maleje, to Wg jest ujemne. Więc w przemianie BC Wg jest dodatnie, bo objętość rośnie.

To się od razu odnosi do kolejnego pytania, tak, gdy gaz pobiera ciepło to Q > 0, gdy oddaje ciepło to Q < 0. W razie dalszych pytań proszę śmiało pisać :)