Artur 85 wyśw. 26-11-2024 18:08

2021.P.6

Dlaczego w 6.3. Qodd nie jest równe po prostu Q2? Nie rozumiem także 6.4.

Fizyka termodynamika Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 26-11-2024 18:45

Bo u Ciebie Q2 to jest ciepło, które cieplejsza woda przekazała zimniejszej wodzie. Nie ma zatem powodu, żeby było to równe ciepłu oddanemu do otoczenia. Natomiast ciepło oddane do otoczenia łatwo już teraz wyliczyć. Poprawnie wyliczyłeś temperaturę końcową wymieszanej wody w podpunkcie 2) - to było przy założeniu, że ciepło nie jest oddawane do otoczenia. A zatem to właśnie ciepło oddane do otoczenia jest przyczyną tego rzeczywistego spadku temperatury wymieszanej wody o 0,5 K. A zatem wystarczy teraz obliczyć ile ciepła oddała cała woda do otoczenia, skoro spowodowało to jej spadek temperatury o 0,5 K i to będzie do szukane ciepło.

Co do 6.4 to w pierwszej kolejności wyobraźmy sobie co by było, gdyby nie było wymiany ciepła z otoczeniem  - wtedy tak jak odpowiedziałeś faktycznie mielibyśmy B3. Natomiast my tu nie możemy zaniedbać wymiany ciepła z otoczeniem (zgodnie z wcześniejszą informacją zaniedbujemy wymianę ciepła z naczyniem, ale nie z otoczeniem). A zatem skoro otoczenie ma temperaturę 22 stopni, to jest ona większa niż temperatura naszej wymieszanej wody. Więc to otoczenie w tej sytuacji będzie oddawało jakieś ciepło do wody, a zatem temperatura wody po wymieszaniu będzie nieco większa niż 17 stopni (bo przyjmie ona nieco ciepła od otoczenia). Stąd poprawna odpowiedź to C2.

Artur 27-11-2024 16:28

Czyli w 6.3. byłoby Q=Q1+Q2? 

Artur 27-11-2024 16:32
A w 6.4. to gdyby pominąć wymianę ciepła z otoczeniem to temperatura jaka się ustali to równo 17 stopni? Bo chyba już rozumiem, że ciepło będzie pobierane z otoczenia, bo Totoczenia>Tkońcowa, ale jeszcze nie rozumiem czemu temperatura będzie większa od 17 stopni. Czy my musimy założyć V=const i wtedu deltaU=Q?

s.gugula 28-11-2024 12:05

Nie bardzo rozumiem Twoje obliczenie w 6.3. Tak jak napisałem w poprzednim komentarzu wystarczy wziąć teraz całą wodę i obliczyć ile ciepła musiała oddać, aby jej temperatura zmalała z 27 do 26,5 stopnia. Czyli jest to Q = mwody*cw*deltaT = 1 kg * 4200 J/(kg*K) + 0,5 K = 2100 J.

Co do kolejnego pytania, to w zasadzie odpowiedziałem na nie w poprzednim komentarzu ;) więc tak, gdy nie będzie wymiany ciepła z otoczeniem to końcowa temperatura to faktycznie będzie 17 stopni. I tak, woda będzie pobierała ciepło od otoczenia, no a skoro pobiera ciepło z otoczenia, to znaczy, że jej temperatura nieco wzrośnie ponad te 17 stopni :) Co do ostatniego stwierdzenia to tak, można to tłumaczyć w ten sposób, że V = const, więc deltaU = Q.

Artur 28-11-2024 18:07

Aha dobra już chyba rozumiem, bo ja myślałem, że ta przewidywana temperatura w 6.1. to nie może zajść, a ona jakby zachodzi kiedy pominiemy oddawanie ciepła do otoczenia z tego co rozumiem. Czyli wtedy ta różnica między przypadkami, gdy uwzględniamy ciepło oddane do otoczenia i nie uwzględniamy jest równa temu ciepłu. Dziękuję :)

s.gugula 28-11-2024 22:51

Dokładnie :) nie ma sprawy :)