Artur 43 wyśw. 01-12-2024 20:21

2016.C.11

Czy takie uzasadnienie wystarczy? I czy można to uzasadnić z granic? Czyli dla "r" dążącego do nieskończoności "E" dąży do 0.

Fizyka elektrostatyka Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 01-12-2024 20:31

Tak, to jest ok, choć według mnie nawet nadmiernie to skomplikowałeś ;) wystarczyłoby np. zauważyć, że dla r = 1 w obu przypadkach E = 10. Aby wykres był poprawny to z zależności wartości natężenia od odległości od środka kuli wynika, że wartość E dla r = 2 musi być czterokrotnie mniejsza, czyli E = 2,5. No i widzimy, że faktycznie drugi wykres spełnia ten warunek, a pierwszy nie.

Swoją drogą to wielkości podane na wykresach nie mają konkretnych jednostek, więc używanie metrów dla r nie jest do końca zgodne z danymi, ale pewnie by to przeszło. A druga rzecz, to taka, że J/C w ogóle nie jest jednostką E - jego jednostką jest N/C.

Co do pytania o granice to tutaj niczego by to nie rozstrzygnęło - nie wiemy bowiem do jakiej wartości dążą E na przedstawionych wykresach. Tzn. możemy zauważyć, że najprawdopodobniej na wykresie nr 2 faktycznie dąży to do 0, ale zgodnie z wykresem nr 1 też ciągle ta wartość maleje, więc tam ona również "być może" dąży do zera (i w istocie tak by było, bo na pierwszym wykresie przedstawiona jest zależność 1/r). Więc żadnej informacji w kwestii rozstrzygnięcia tego, który wykres jest poprawny by nam to nie przyniosło.

Artur 02-12-2024 16:44

Czyli nadmiernie skomplikowałem ale jest ok. A jeśli w treści nie podali jednostek to też mogę liczyć tylko na liczbach?

s.gugula 02-12-2024 18:40

No cóż, teoretycznie nie wiesz jakie tam są jednostki, więc sam sobie tutaj coś zakładasz, natomiast nie zmienia to samego procesu wnioskowania, więc myślę, że zostałoby to uznane :)

Artur 02-12-2024 20:52

Dziękuję :)

s.gugula 02-12-2024 20:54

Nie ma sprawy :)