Kubix 85 wyśw. 02-12-2024 21:42

Zadanie domowe 8 cz.2 zad.2

Dzień dobry, po obejrzeniu filmiku wyjaśniającego zadanie, wciąż nie rozumiem jak ten środek masy został ustalony. Czy pan sobie przypadkiem źle nie założył trochę zadania?(mam na myśli że rozumowanie jest dobre, ale nie zgodne z poleceniem) W poleceniu jest mowa o jednym pręcie zawieszonym pionowo, więc trochę nie rozumiem dlaczego środek masy jest zaznaczony w 1/4l. Próbowałem coś wymyślec i doszedłem do wniosku, ze pan sobie (chyba) założyl, że ten pionowy pręt to się składa z dwóch prętów z czego jeden o długości l i wtedy to by wyjaśniało że środek masy jest w 1/4. Według polecenia to co Pan zaznaczył jako długość l to mi się wydaje że powinno to być 1/2l, ale z jednej strony chyba nie, gdyż zrobiłem swoj rysunek i zakładając tak jak jest na moim rysunku to wychodzi mi to samo co Panu. Czy obie te wersje są poprawne? Jeśli tak, to czy mógłby Pan doprecyzować tą swoją? Wiem że trochę namieszałem, ale nie daje mi to spokoju i próbuje coś wykminic od 30min :).
Fizyka Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 03-12-2024 11:53

Hmm, być może w istocie polecenie nie jest w stu procentach doprecyzowane, choć wydawało mi się jasne ;) w każdym razie na rysunku do zadania są przedstawione już dwa położenia pręta naraz, pierwsze i drugie. I w pierwszej pozycji pręt znajduje się w całości ponad poziomą poprzeczką (zaznaczyłem go na zielono), natomiast w drugiej pozycji pręt znajduje się już w całości pod poziomą poprzeczką (zaznaczyłem go na czerwono). No a długość pręta to jest l. Stąd środek masy pręta najpierw znajduje się w połowie długości zielonego pręta, ale ponad punktem zaczepienia do poprzeczki, a w położeniu nr 2 środek masy znajduje się w połowie długości pręta, ale pod punktem zaczepienia. Mam nadzieję, że to rozjaśnia sytuację :)

W razie dalszych pytań proszę śmiało pisać.

Kubix 03-12-2024 20:58

Aaaa, okej już rozumiem. Ja przez cały czas myślałem że ta linia pionowa to jeden wielki pręt i dlatego to mnie kompletnie zmyliło. Wszystko jasne, dziękuję za odpowiedź.

s.gugula 03-12-2024 21:08

Ok, super, nie ma sprawy :)