Paulina 73 wyśw. 03-12-2024 20:56

Praca domowa zadanie 2.1

Obliczylam prace z wzoru na natezenie i mi nie wyszlo dlaczego nie mnozymy wyniku przez q tylko zapisujemy jako sama roznice potencjalow ?

Fizyla Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 04-12-2024 11:49

Hmm, nie wiem czy do końca rozumiem, bo nie wiem co masz na myśli mówiąc, że obliczyłaś pracę ze wzoru na natężenie. We wzorze na natężenie nie ma bowiem pracy. Jeśli mówisz o wzorze, który widnieje w Twoim rozwiązaniu, to jest to wzór łączący napięcie U z pracą W i ładunkiem q. I z tego wzoru jak najbardziej możemy oczywiście skorzystać - żeby wyznaczyć z niego pracę, to napięcie U należałoby faktycznie przemnożyć przez ładunek q. W takiej metodzie musiałabyś najpierw obliczyć napięcie między punktem, w którym początkowo znajduje się nasz ładunek a punktem, w którym znajduje się on na końcu - należałoby to obliczyć jako różnicę potencjałów naszego ładunku w tych dwóch punktach. Jeśli taką różnicę potencjałów przemnożysz przez ładunek naszego ładunku to faktycznie dostaniesz poprawną wartość pracy :)

W kryteriach natomiast użyta jest chyba nieco łatwiejsza jednak metoda, czyli ta minimalna praca została obliczona jako różnica energii potencjalnych (nie potencjałów!) pomiędzy punktem końcowym i początkowym, bo tak zawsze tę minimalną pracę możemy policzyć (tak samo robiliśmy to np. w polu grawitacyjnym w dynamice na początku kursu).

Paulina 04-12-2024 15:42
Jeju okej czyli pokrecilam dziekuje za wytlumaczneie

s.gugula 04-12-2024 22:32

Nie ma sprawy :)