Hejka. Chciałam was zapytać o jedną sprawę, która do końca nie jest wyjaśniona a mianowicie temat wzorów redukcyjnych z działu trygonometrii oraz proste prostopadle. Jak to w końcu wygląda bo każda strona twierdzi inaczej a samo cke podaje że te tematy zostały z podstawy wykreślone ale musimy umieć rozwiązać takie zadania. Wiem ,że Pan Łukasz wspominał dziś na lekcji matematyki ,że wzory redukcyjne zostały wykreślone ale nadal budzi to u mnie jakieś wątpliwości. Stąd moje pytanie. Uczyć się tych tematów czy nie tracić czasu i robić zadania, które napewno będą. Dajcie znać bo już całe to zamieszanie zwiazane z tyloma zmianami mnie dobija.
Wydaje mi się, że z wzorów redukcyjnych często się korzysta (na kursie też często się trafia, np. sin120), więc raczej trzeba wiedzieć o co chodzi, a i tak są w tablicach.
Co do prostych prostopadłych to nie wiem czy są wykreślone, ale nawet jeśli tak to mogą się trafić nawet przypadkiem w takim zadaniu z geometrii analitycznej. Tych zmian i zadań jest tak dużo, że nie zdziwiłoby mnie gdyby jakaś wykreślona drobnostka się znalazła w arkuszu (chociażby po tej nierówności trygonometrycznej na próbnej z Operonu).