Oliwia 81 wyśw. 19-12-2024 11:55

Zadanie domowe nr 1 zad. 3.2

Motocyklista porusza się ze stałą prędkością v₁ i w pewnym momencie rozpoczyna hamowanie ze stałym oprócznieniem. Po pewn czasie motocyklista zatrzymuje się. 

Oblicz stosunek czasu, w którym motocyklista pokonał pierwszą połowę drogi hamowania do czasu, w drugą połowę drogi hamowania, którym motocyklista pokona

Proszę o pomoc, nie mam pojęcia jak zrobic to zadanie. Próbowałam to jakos rozpisac, ale mi nie wychodzi 

#Fizyka zadanie domowe 1 Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 20-12-2024 10:36

Początkowo szłaś w dobrą stronę, mianowicie warto tutaj na początek wyrazić sobie czas hamowania w zależności od przebytej drogi i przyspieszenia (opóźnienia) ciała. Można to zrobić zapisując równania na prędkość i drogę w takim ruchu, pamiętając, że prędkość końcowa jest zerowa. Wówczas dostaniemy: 0 = v1 - at oraz s = v1*t - at^2/2. Jeśli z pierwszego równania wyznaczymy v1 i wrzucimy je do drugiego równania, to dostaniemy s = at^2/2, a stąd t = pierw(2s/a). Wiemy zatem, że tyle wynosi czas hamowania motocyklisty na całej drodze hamowania. Możemy natomiast zauważyć, że w analogiczny sposób możemy opisywać hamowanie motocyklisty na drugiej połowie drogi - do tego wzoru w miejsce s trzeba wówczas wrzucić po prostu s/2. W ten sposób będziemy mieli czas hamowania na drugiej połowie drogi. W takim razie z tych danych wyliczymy potem czas hamowania na pierwszej połowie drogi, a potem już łatwo stosunek tych czasów.