Macko 167 wyśw. 21-12-2024 15:42

Zadanie.6.1 z matury próbnej cke grudzień 2024

Witam, chciałbym się zapytać dlaczego prąd płynie od A do B a nie na odwrót? Stosowałem regułę prawej dłoni, reguła lenza i u mnie wychodzi że prąd powinien płynąc odwrotnie niz jest na rysunku. Zgodnie z r. lenza pole magnetyczne nowe wytwarza jest przeciwne do pierwotnego pola B więc B (nowe) jest przeciwne co do B na rysunku bo chce przeciwdziałać pojawiającym się strumieniowi magnetycznemu, ponieważ w t=0s strumień jest zerowy. Czy mógłby mi ktoś to wytłumaczyć, gdzie się mylę? :) 

Fizyka elektromagnetyzm prądnica Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 23-12-2024 11:30

Twoje podejście w ogólności jest dobre, natomiast z uwagi na fakt, że ramka przedstawiona jest właśnie akurat w takim granicznym położeniu, w którym strumień jest zerowy, to łatwiej jest tutaj zastosować regułę Lenza nie patrząc na to jakie powinno być pole magnetyczne wygenerowane przez płynący w ramce prąd elektryczny, ale raczej spojrzeć na to jaka siła powinna działać na to lewe ramię ramki (bok AB). Wiemy, że ramka obraca się zgodnie z ruchem wskazówek zegara, więc zgodnie z regułą Lenza siła jaka będzie działała na bok AB ramki musi próbować przeciwstawić się temu ruchowi, czyli w tym momencie, w którym przedstawiona jest ramka ta siła musi działać pionowo w dół na bok AB ramki. Będzie to oczywiście siła elektrodynamiczna związana z faktem, że przez ramkę będzie płynął prąd indukcyjny. I teraz stosując np. regułę trzech palców/śruby prawoskrętnej wiemy, że siła elektrodynamiczna Fed jest zwrócona pionowo w dół, wiemy ponadto, że wyraża się ona wzorem: $$ \overrightarrow{F_{ed}} = I \cdot \overrightarrow{l} \times \overrightarrow{B} $$

a zatem na tej podstawie możemy stwierdzić jak musi płynąć prąd I przez bok AB (jego zwrot jest zgodny ze zwrotem wektora l). No i wyjdzie nam z tego, że prąd musi w istocie płynąć od A do B.

W razie czego na kursie o indukcji elektromagnetycznej, sile elektrodynamicznej i regule Lenza będziemy mówili po świętach na zajęciach nr 15 ;)

Macko 23-12-2024 13:41

Rozumiem, wszystko wyjaśniło się, dziękuję za odpowiedź :)

s.gugula 24-12-2024 13:15

Nie ma sprawy :)