Oliwia 63 wyśw. 23-12-2024 15:48

Zadanie domowe nr 2, zad. 6

Dzień dobry, czy siłę ciężkości możemy rozłożyć na takie dwie siły? Czy to jest dobrze? I czy one wynikają z trzeciej zasady dynamiki Newtona? I skąd dokładnie wiemy gdzie jest alfa i beta w tym nowym trójkącie(trójkącie utworzonym z sił nb i na), bo ja tak przyjęłam jak na rysunku gdyz przyprostokątna przy wierzchołku A jest dłuższą a przy wierzchołku B krótsza  i pomiędzy nimi jest ten sam kat, więc analogicznie dobrałam boki i katy w tym mniejszym trójkącie. Proszę o pomoc, z góry dziękuję

#Fizyka zadanie domowe 2 Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 24-12-2024 14:04

Takie rozłożenie siły ciężkości z matematycznego punktu widzenia jest poprawne, choć fizycznie nie ma ono zbyt wielkiego odniesienia do rzeczywistości, bo jednak siła ciężkości jest po prostu siłą działającą pionowo w dół na ciężarek (i w związku z tym faktycznie nie ma tu jednoznacznego powodu, dla którego te składowe miałyby mieć takie kierunki jak zaznaczyłaś, choć oczywiście takie rozkładu możnaby sobie było dokonać, ale nie stałaby za tym jednak żadna głębsza przesłanka fizyczna). Natomiast zdecydowanie "poprawniejszym" z punktu widzenia formalizmu fizycznego podejście byłoby dorysowanie siły reakcji, która musi działać na ciężarek pionowo w górę (która co do wartości jest oczywiście taka jak siła ciężkości) - wynika to w istocie z III zasady dynamiki. I teraz tę siłę już jak najbardziej można pełnoprawnie rozbić na składowe - jedna związana z lewą liną, a druga z prawą (to są te składowe Na i Nb, które w sumie już narysowałaś przy tym kącie prostym przy puncie zaczepienia liny z ciężarkiem). I tu już widzimy gdzie jakie są kąty, bo wiąże się to wprost z tym jak ułożone są obie liny.

Więc podchodziłbym do tego własnie raczej tak - czyli tę siłę reakcji działającą pionowo w górę rozbijał na składowe (zgodnie z tym jak ułożone są liny), a następnie zauważył, że co do wartości ta siła reakcji jest równa sile ciężkości, więc w miejsce wartości sił reakcji w tym rozkładzie faktycznie możemy wrzucić po prostu Q.

Mam nadzieję, że to wyjaśnia tę sprawę, oczywiście w razie dalszych pytań proszę śmiało pisać.

Adam W 12-03-2025 15:31

Witam a z czego wynika to że Nb jest dłuższe (jako wektor) od Na

s.gugula 12-03-2025 18:45

Fizycznie wynika to z tego, że właśnie kąt beta jest większy niż alfa. A obliczeniowo bierze się to z tego, że ponieważ składowe poziome tych dwóch wektorów muszą się zrównoważyć, to ponieważ kąt beta > alfa, to żeby dostać te same długości składowych poziomych obu wektorów Na i Nb, to wektor Nb musi być dłuższy niż Na. Możesz nawet spróbować sobie narysować Na jako dłuższy i zobaczysz, że wtedy nigdy nie uda Ci się sprawić, by składowe poziome tych wektorów były takie same.