Nie rozumiem dlaczego mam źle 158.2.
Dlaczego w pierwszym zdaniu 158.3. jest prawda?
Czy taki rysunek do 158.4. jest prawidłowy?
I czy w 158.5. jasność żarówki nie oznacza natężenia prądu, który przez nią przepływa?
158.2-nie rozumiem jak ocenić, która niepewność względna natężenia prądu była największa/najmniejsza
158.3-napisałem 2 PK dla obydwóch sytuacji:
1 woltomierz: U-I*Rv=0 --> U=I*Rv
2 woltomierze: U-2*I*Rv=0 --> U=2*I*Rv
To by wychodziło na to, że to napięcie wzrosło dwukrotnie a nie zmalało.
158.2 - zgodnie z treścią niepewność bezwzględna pomiaru natężenia to we wszystkich przypadkach stała wartość równa 0,02 A. Niepewność względna to z kolei niepewność bezwzględna podzielona przez wynik pomiaru, więc widzimy, że najmniejsza będzie ona wtedy gdy to 0,02 A podzielimy przez największą wartość natężenia, a tak jest w przypadku żarówki nr 2. Analogicznie największa niepewność względna będzie dla żarówki nr 1, bo tam w mianowniku będzie najmniejsza wartość.
158.3 - ale my chcemy przyrównać do siebie napięcia wskazywane przez woltomierze, a dla każdego woltomierza jest to I*Rv. U to przecież napięcie na żarówce. Więc w pierwszym przypadku napięcie na woltomierzu to I*Rv = U, a w drugim napięcie na jednym wolotmierzu to I*Rv = U/2, więc wszystko się zgadza ;)
158.2 - to wnioskowanie jest niepoprawne, bo np. w przypadku R2 faktycznie jej opór jest najmniejszy, ale deltaR2 również jest najmniejsza, więc na to też trzeba patrzeć. Najwygodniej jest natomiast od razu analizować niepewność względną jako całość. Bardzo ładnie i wg mnie klarownie jest to opisane w kryteriach tego zadania, więc pozwolę sobie zwyczajnie skopiować tutaj to wyjaśnienie (a w razie dalszych pytań proszę oczywiście śmiało pisać):
158.3: Zakładamy, że woltomierze mają te same opory, a napięcie na żarówce jest dalej takie samo, więc napięcie to podzieliło się po równo między te dwa woltomierze, stąd jest to prawda (można to wprost pokazać np. z II prawa Kirchhoffa dla pętli złożonej z dwóch woltomierzy i żarówki).
158.4: to byłby jeden z takich układów, tak :)
158.5: nie, jasność zależy od mocy wydzielonej na niej, a nie od natężenia płynącego przez nią prądu. W związku z tym tam gdzie moc najmniejsza, to ta żarówka świeciła najsłabiej.