Czy można w 7.2. napisać, że skoro sila lorentza pełni rolę siły dośrodkowej i w kierunku (na linii) zwrotu prędkości nie działa żadna siła to z 1 zdn prędkość jest stała? Bo ja też trochę nie rozumiem czy mam udowodnić, że prędkość jest stała na każdym osobnym półokręgu czy przez cały czas ruchu. Albo też nie wiem skąd wywnioskować, że B*r=const. (z tego co napisałem po lewej)
Czyli właściwie ten 2 sposób jest lepszy. Czyli mogę napisać tylko, że q/m=const. (zawsze) i B*r=const. (na każdym półokręgu), więc V=const.? I tyle wystarczy?
To zdanie jest prawdziwe, tylko, że tam musi się pojawić, że to wartość prędkości jest stała (a nie sama prędkość). I to byłoby ok, bo faktycznie z I ZDN wynika, że w kierunku prędkości jej wartość się nie zmienia.
Co do drugiego pytania, to chodzi tu o udowodnienie stałości wartości prędkości (znów chodzi nam o wartość, bo przecież prędkość się zmienia - ciągle zmienia się jej kierunek i zwrot) na każdym osobnym półokręgu. Wartości prędkości między osobnymi półokręgami już jak najbardziej mogą się różnić. I to można łatwo udowodnić np. właśnie tak jak spróbowałeś to zrobić na załączonym zdjęciu, bo w istocie iloczyn B*r dla każdego półokręgu z osobna jest stały. Bo przeciez jeśli weźmiemy którykolwiek z tych okręgów, to r jest dla niego stałe (to jest promień danego okręgu) i B - zgodnie z treścią (ostatnie zdanie pierwszego akapitu) również, więc B*r = const, więc v = const.