Z tego co widzę to 9.1. mam dobrze ale nie jestem pewien dlaczego wektory B1 i B2 mają być skierowane w stronę I1 I2 a nie jak narysowałem na początku czyli np w lewo w górę B2.
Nie wiem także dlaczego mam źle 9.2.
9.1.:Czyli z tą prostopadłością tak jest zawsze i trzeba to zapamiętać?
9.2.:A można to obliczyć po prostu i napisać, że skoro r1<0 to Z musi być po lewej stronie I1, bo gdyby r1>0 to Z byłby pomiędzy I1 a I2?
9.1 - w regule prawej dłoni dla przewodnika prostoliniowego tak.
9.2 - to jest ok, tyle, że należałoby to jakoś zaznaczyć, że wprowadzasz sobie tutaj jakąś oś x, wzdłuż której wyznaczasz wartości r i 0 na tej osi znajduje się tam gdzie przewodnik I1. Bo wtedy dopiero wprowadzenie możliwości różnych znaków dla r nabiera sensu.
Czyli takie zaznaczenie osi jest ok?
Tak, jest w porządku :)
9.1: o tym mówi nam reguła prawej dłoni - kciuk układamy tak jak płynie prąd przez dany przewodnik (dla I1 kciuk idzie w tablicę, a dla I2 kciuk idzie do nas), a zgięte palce prawej dłoni pokazują jaki jest w danym punkcie kierunek i zwrot wektora B (wektor B zawsze w przypadku prostoliniowego przewodnika będzie prostopadły do odcinka stanowiącego odległość między tym przewodnikiem a punktem, w którym wyznaczamy ten wektor B). Dlatego takie właśnie są zwroty wektorów B1 i B2 (tak jak narysowałeś to na początku jest źle, bo wtedy B2 jest równoległy do odcinka łączącego przewodnik I2 z naszym punktem P).
9.2: w 9.2 trzeba bardzo uważać. Punkt, który znalazłeś jest w istocie punktem, w którym wartości B1 i B2 są takie same. Ale uwaga - zauważmy, że w tym punkcie zwroty tych wektorów również są takie same - zgodnie z regułą prawej dłoni te zwroty będą w dół - a zatem te wektory nie odejmą się od siebie (a chcemy, żeby tak było, aby uzyskać zerowy wypadkowy wektor indukcji), tylko dodadzą, w wyniku czego w tym punkcie wypadkowy wektor indukcji nie będzie się zerował. Trzeba zatem znaleźć taki punkt, w którym faktycznie wartości B1 i B2 będą takie same, ale ponadto zwroty tych wektorów w tym punkcie muszą być przeciwne. I taki punkt musi leżeć po lewej stronie przewodnika I1. Pokazaliśmy, że pomiędzy taki punkt nie istnieje, bo pomiędzy te wektory B1 i B2 zawsze mają te same zwroty, natomiast po prawej stronie przewodnika I2 takiego punktu również nie znajdziemy, bo tam z kolei zawsze wartość B2 będzie większa niż B1 (bo I2 > I1).