Czy taki dowód do 8.1. jest poprawny?
Nie rozumiem 8.3. i 8.5.
Co do 8.5. To mówiliśmy, że poza magnesem pole jest od N do S.
Czyli w 8.3. to sam fakt, że siła Lorentza jest zerowa powoduje powstawanie zorzy polarnej?
No nie jest może dokładnie zerowa (tak jest tylko w przypadku gdy tor ruchu cząstki jest idealnie równoległy do linii pola magnetycznego) dla wszystkich cząstek i nie jest bezpośrednią przyczyną, ale jest ona znaczącym czynnikiem powodującym to zjawisko. Bo sam fakt, że siła Lorentza jest zerowa nie jest oczywiście wystarczające - te cząstki muszą mieć przede wszystkim w pierwszej kolejności wystarczająco duże energie, aby móc wzbudzać świecenie w atmosferze (zgodnie z tym co obliczało się tu w pp 1)).
Czyli można napisać, że elektrony o odpowiednich energiach tworzą zorze polarne, ponieważ siła Lorentza na nie działająca jest w przybliżeniu równa zero?
Tak, choć ściślej rzecz ujmując robią to, bo mają wystarczającą energię, a siła Lorentza nie "przeszkadza" im w dotarciu do odpowiednich partii atmosfery, w których mogą one powodować właśnie powstawanie zorzy polarnej.
To już chyba nawet za dużo jak na zadanie za 1 punkt z tego co spojrzałem do odpowiedzi to tam nawet nie mówią, że siła Lorentza jest zerowa, ale na pewno ta wiedza i tak się przyda. Dziękuję :D
No my tu aż zbyt dokładnie to przeanalizowaliśmy ;) nie ma problemu.
8.1 - tak, to jest ok, swoją drogą to obliczenie wiąże się z fizyką atomową i o tym będziemy mówili dopiero na naszym kursie, więc zapewne powinienem był to wyraźnie zasygnalizować. Ale tak, jest to w porządku :)
8.3 - to, że występują tam zorze wiąże się nie z tym, że pole jest tam najsliniejsze, ale z tym, że jego linie są tam w dobrym przybliżeniu prostopadłe do powierzchni ziemi, a to oznacza, że naładowane czastki (np. te wspomniane elektrony) mogą zbliżyć się dostatecznie blisko do ziemi, nie będąc "odepchniętymi" przez magnetyczne pole ziemi (bo wiemy, że np. gdy v jest równoległe do B, a tak będzie w przypadku biegunów, na które prostopadle do powierzchni ziemi padają te naładowane cząstki, to siła Lorentza jest zerowa). I one powodują własnie powstanie zorzy.
Co do 8.5, to odpowiadałem już na to na naszym forum i wrzuciłem tam dość "obszerne" wyjaśnienie, więc pozwolę sobie podesłać linka (a w razie pytań proszę oczywiście pisać): https://forum.szkolamaturzystow.pl/wpis/1611160511-2016s85