maja m 137 wyśw. 31-12-2024 11:02

zadanie domowe nr 6

W jaki sposób odróżniać kiedy w zadaniach używać zasady zachowania energii mechanicznej a kiedy zasady zachowania momentu pędu na przykład w tych zadaniach (zadanie domowe nr 6). Zadania są podobne i nie wiem czym się sugerować.

fizyka bryła sztywna Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 01-01-2025 20:40

Zasady zachowania energii używamy najczęściej wtedy, gdy mamy jakiś określony układ z bryłą sztywną i chcemy wyznaczyć np. prędkość kątową obracającej się bryły sztywnej, prędkość liniową bryły sztywnej, przyspieszenie tej bryły sztywnej (z tego można wyznaczyć również np. czas ruchu itp.). W tych zadaniach można też wówczas stosować II zasady dynamiki w ruchu postępowym i obrotowym. W tych zadaniach sama bryła sztywna "nie zmienia się" - czyli jest to np. jakiś obracający się krążek, toczący się walec/kula/itp., układ ciężarków przewieszonych przez bloczek itp. I to zdecydowanie częściej pojawia się na maturze niż zasada zachowania momentu pędu.

A zasady zachowania momentu pędu używamy najczęściej wtedy, gdy nasza bryła sztywna w jakiś sposób "się zmienia" - czyli np. łączy się z inną bryłą sztywną/ciałem punktowym (tak jak tu w zad. nr 6), gdy np. bryła sztywna się jednak jakoś odkształca i przez to zmienia się jej moment bezwładności lub gdy wprost wskutek "czegoś" zmienia się np. jej prędkość kątowa (choć tak na dobrą sprawę dzieje się to właśnie na skutek np. jej połączenia się z innym ciałem itp.).