Dzień dobry.
Dołączyłam właśnie do kursu i przerobiłam pierwszą lekcję wraz z zadaniami domowymi. Pojawiły mi się następujące pytania:
1. Dotyczy drugiego zrzutu ekranu, Dlaczego w 2.3 w punktacji są osobne punkty za policzenie s1 i s3?
Jeśli zrobiłam to wszystko na niewiaodmych i wyszło mi:
s3-s1=2Vpoczątkowe + 4a
Podstawiłam i otrzymałam wynik to jest źle?
2. Czy trzeba pisać "dane", "wzory", "szukane" itd. Jest to punktowane?
Jeśli nie to można inaczej? Jak się nie pogubić?
3. Co oznacza poprawne wyskalowanie wykresu? Polecacie jakiś sposób na skalowanie wykresu? O czym pamiętać? Mam z tym problem. Czy mogę np. co dwie kratki pisać i pierwszą kratkę nie podpisywać?
4. Kiedy używam wzoru prędkości s/t a kiedy zmiana s/zmiana t?
Tak samo przyśpieszenie dlaczego np. wyprowadzone z wzoru ruchu jednostajnie przyśpieszonego to będzie v/t, a ogólnie to deltav/deltat
5. Pierwsze zdjęcie ekranu.
Czy jeśli w zadaniu wyszedł mi wynik a=0,51 w przybliżeniu to na maturze przejdzie? Wyliczyłam v1,t1 i v2,t2 i odjęłam.
Tak samo w 3 podpunkcie mi wyszło 12m/s.
Myślę, że to wina, że przy zamianie na m/s z k/m już przybliżałam dużo. Ale nie mam chyba błędów w rozumowaniu.
Czy to jest błąd, że nie dostanę punktów np. na maturze?
W 4 punkcie z mojego wykresu wyszło, że w 48 sekundzie osiągnie 130 km/h (załączam rozwiązanie)
1. Jest ok - jeśli tylko Twój sposób jest merytorycznie poprawny i doprowadza Cię do poprawnego wyniku, to należy sobie przyznać maksymalną liczbę punktów - jest to zresztą zaznaczone na samym początku kryteriów :) bo oczywiście w wielu zadaniach możliwe są różne sposoby ich rozwiązań - w kryteriach z uwagi na ograniczoną ilość miejsca jest zawsze podana jedna metoda (z reguł ta najbardziej "naturalna"), ale każda inna poprawna metoda jest ok - tak jak zresztą na maturze ;)
2. Nie trzeba. Choć faktycznie jeśli nie chcemy się pogubić to warto to robić, zwłaszcza gdy problem jest skomplikowany. Dobrym i szybkim sposobem na takie wyszczególnianie sobie tego co jest dane, co szukane itp. jest podkreślanie sobie w treści zadania tych rzeczy (dane i konkretnie polecenia, czyli np. oblicz, zaznacz, narysuj itd.).
3. Poprawne wyskalowanie polega na tym, żeby w obrębie układu zmieścić cały wykres, który należy nanieść czy też wszystkie punkty pomiarowe (jeśli dane podane są np. w postaci tabelki z wynikami). Najlepiej podejść jest do tego w sumie tak jak przedstawialiśmy to sobie na zajęciach - bierzesz oś poziomą i patrzysz jaka jest minimalna i maksymalna wartość danych na tej osi i tak samo z osią pionową i wtedy wiesz, że np. na osi poziomej musisz zmieścić wartości od 0 do 8, a na pionowej od 0 do 500 i na tej podstawie przyjmujesz odpowiednią skalę dla obu osi. Warto to zrobić tak, żeby się jak wspomniałem ze wszystkim zmieścić, ale też tak, aby wykres nie był bardzo malutki - tak, żeby egzaminator mógł się doczytać co tam jest ;) i tak, Twoje "znaczniki" na osiach mogą być co dwie kratki, mogą być co cztery - tu już kwestia tego jak Ci jest najwygodniej i oczywiście tego, żeby było to czytelne.
4. W ogólności zarówno prędkość, jak i przyspieszenie to są te wzory z deltami - tak te wielkości są zdefiniowane i te definicje znajdziemy również w karcie wzorów. Ale w niektórych sytuacjach wzory te upraszczają się do postaci bez tych delt (chociaż użycie ogólnych postaci z deltami tez byłoby ok). Przykład, który podajesz z ruchem przyspieszonym to tak naprawdę szczególny przypadek tej ogólniejszej "wersji". Zauważ, że np. w ruchu jednostajnie przyspieszonym prędkość po czasie t to jest: v = v0 + at. Jeśli z tego wyliczysz a, to dostaniesz a = (v - v0)/t. I jest to nic innego jak a = deltav/deltat, bo przecież w liczniku wprost masz różnicę prędkości końcowej i początkowej (czyli deltav), a w mianowniku masz czas t, ale to jest tak naprawdę różnica między czasem końcowym t a czasem początkowym, który standardowo przyjmujemy jako zerowy. Ale jeśli teraz prędkość początkowa będzie zerowa (czyli v0 = 0), to dostajemy: v = at i stąd faktycznie tę uproszczoną wersję a = v/t. Więc czasem się to upraszcza, ale zwłaszcza gdy mamy wyznaczyć np. a z wykresu v(t), albo v z wykresu x(t), to zawsze będziemy stosowali tę ogólną postać z deltami.
5. Tak, w obu przypadkach będzie to ok. Gdy mamy zadanie, że trzeba skorzystać z wykresu, to wiąże się to z tym, że każdy może niezbędne dane odczytać nieco inaczej i w tego typu zadaniach widełki jeśli chodzi o końcowy wynik jaki możemy uzyskać są na tyle szerokie, że jeśli tylko zrobi się to w racjonalny sposób, to będzie ok (i stosowanie przybliżeń też może spowodować pewne rozbieżności, ale znów, nie jest to nic złego). Co do odczytu dla jakiego czasu osiągnięta zostanie prędkość 130 km/h to zależy to znów od "rozwiązującego", a mianowicie od tego jak narysujemy dopasowaną prostą - jeden zrobi ją bardziej, a drugi mniej stromą i w związku z tym ten odczytany czas też będzie się różnił pomiędzy tymi dwoma osobami. Ale znów, jeśli dopasowanie jest tylko poprawne - a takie jest jeśli dopasowana prosta przechodzi przez wszystkie słupki niepewności - to jest to ok :)