gosia 82 wyśw. 07-01-2025 22:21

Pr. Domowa 14 zad. 5

Zrobiłam to zadanie w ten sposób, ale w kryteriach jest zupełnie inne rozwiązanie, więc zastanawiam się, czy mam je komlpetnke nieprawidłowo zrobione. Proszę o odpowiedz.

Planimetria Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
Maria 08-01-2025 14:26

α to nie jest kąt wpisany, ponieważ jego wierzchołek (punkt K) nie leży na okręgu. Zatem tutaj twierdzenie o kącie wpisanym i środkowym nie zachodzi.

gosia 08-01-2025 18:21

Faktycznie, a mogę prosić o poprawne rozwiązanie?

Maria 09-01-2025 12:30

Trójkąty AOB, BOC, COD, DOA są równoramienne (ramionami jest promień okręgu opisanego na czworokącie ABCD). Zatem w każdym z tych trójkątów, kąty przy podstawie są równej miary (ale kąty przy podstawie jednego trójkąta nie muszą być tej samej miary co kąty przy podstawie kolejnego trójkąta). Spróbuj uzależnić miarę kąta przy podstawie od miary kąta przy wierzchołku O (środek okręgu) w każdym z tych trójkątów, korzystając z sumy miar kątów wewnętrznych w trójkącie. Następnie, korzystając z własności kątów przyległych
|
CDO| + |ODA| + |ADK| = 180° oraz |OAB| + |OAD| + |DAK| = 180° można wyznaczyć miary kątów |ADK| i |DAK|,
a za 
|
CDO|, |ODA|, |OAB|, |OAD| podstawić wyrażenia wyznaczone wcześniej z trójkątów równoramiennych. Na końcu z sumy miar kątów w trójkącie DKA można już wyznaczyć |DKA|. (Dodatkowo: |AOD|+|AOB|+|BOC|+|COD|=360°)