Aleksandra 56 wyśw. 11-01-2025 16:10

2018.2

Czy tak trzeba ułożyć dłoń żeby wyznaczyć ten wektor? ( palce w sumie bardziej w kartkę)

fizyka Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 11-01-2025 20:43

Z tego co widzę, to chciałabyś tutaj użyć reguły prawej dłoni (popraw mnie jeśli się mylę). Jeśli tak, to jakimś trafem kierunek i zwrot siły Lorentza wyszedł Ci poprawny, ale do wyznaczania kierunku i zwrotu siły Lorentza nie używamy reguły prawej dłoni, tylko np. reguły trzech palców. Czyli palec wskazujący prawej dłoni układamy tak jak wektor prędkości cząstki (w tablicę), palec środkowy tak jak wektor B (w dół) i odchylony kciuk wskazuje zwrot siły Lorentza - wychodzi on w lewo.

Regułę prawej dłoni wykorzystujemy do wyznaczenia kierunku i zwrotu B (linii pola magnetycznego) w wyniku przepływu prądu elektrycznego przez jakiś przewodnik (prostoliniowy przewodnik, zwojnica, ramka).

Aleksandra 12-01-2025 09:58

Nie, chciałam użyć reguły lewej dłoni. Na rysunku też to jest lewa dłoń, tylko że obrócona wewnętrzną stroną do góry. Czy poprawna jest metoda, że układam palce lewej dłoni tak jak wektor prędkości, wektor B ma wchodzić w wewnętrzną stronę lewej dłoni, a kciuk wyznacza Fl? Ja do tej pory tak robiłam i wychodziło dobrze, ale nie wiem czy we wszystkich przypadkach tak będzie.

s.gugula 12-01-2025 11:37

Aaa, teraz wszystko jasne :D tak, ta metoda jest równoważna np. regule trzech palców czy też regule śruby prawoskrętnej i zawsze dobrze zadziała w przypadku wyznaczania kierunku i zwrotu wektora, który jest wynikiem iloczynu wektorowego (czyli np. siły Lorentza). Więc jeśli masz ją opanowaną to jak najbardziej możesz z niej właśnie korzystać :)

Należy tylko pamiętać (tak samo jak w przypadku tych innych metod, trzech palców itp.), że jeśli mamy do czynienia z cząstką obdarzoną ładunkiem ujemnym (np. elektron), to to co wyjdzie nam z tej reguły musimy na koniec jeszcze zmienić na zwrot przeciwny.