martasiema 91 wyśw. 14-01-2025 18:10

zadanie domowe 15 zadanie 5

nie rozumiem czemu w nierówności w(m)>0 pomiędzy rozwiązaniami musi być spójnik i. bo zawsze w rozwiązywaniu takich nierówności pomiędzy rozwiązaniami było lub, ale w odpowiedziach do tego zadania mamy tylko przedział z nawiasu po lewej stronie. i też wiem, że m*2+1 będzie zawsze większe od 0, więc możemy pomnożyć obie strony przez to i faktycznie wyjdzie nam ten przedział z odpowiedzi. ale jeśli pomnożymy obie strony przez kwadrat mianownika to powinno również wyjść to samo, a tak jak o tym myślę to wychodzi coś innego

wielomiany Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
jarosinski 16-01-2025 18:06

Mamy spójnik "i" ponieważ muszą dwa warunki zajść jednocześnie -> abyśmy mieli rozwiązanie w zadanym przedziale nie wystarczy że funkcja będzie po prostu większa od zera lub mniejsza od 1/2. Muszą te warunki zajść jednocześnie.

martasiema 18-01-2025 16:59

tak, ale chodzi mi o spójnik między rozwiązaniami (m^2-4m-4) i (m^2+1). nie do końca wiem kiedy między tymi rozwiązaniami mamy lub a kiedy i

jarosinski 22-01-2025 18:48

Czy możesz zaznaczyć dokładnie moment, który masz na myśli ?

Pierwszy spójnik "i" mamy ponieważ warunki mają zajść jednocześnie. 
Następnie przy rozwiązaniach aby funkcja była większa od zera funkcja kwadratowa z lewego nawiasu musi znaleźć się powyżej osi OX.

Skąd u ciebie znalazło się tam "lub" m e R ?

martasiema 31-01-2025 01:16

chyba to taki skrót myślowy, który mi pomieszał temat :// w zapisie chodziło mi o to, że zawsze m^2+1 będzie większe od zera. i w takim razie tutaj przez ten fakt tak jakby nie powinniśmy brać tego nawiasu pod uwagę przy wyznaczaniu zbioru, do którego należy m? bo nie ma on miejsc zerowych?

jarosinski 31-01-2025 13:35

No tak, ale to, że m^2+1 jest zawsze większe od zera to wiemy, natomiast nie wpływa to na sam przedział końcowy. Tzn. wyrażenie m^2-4m-4 musi być większe od zera. Dopisanie do wyniku "LUB" m e R jest błędem, ponieważ to by znaczyło, że każde "m" spełnia naszą nierówność.