16.2.: Czy takie uzasadnienie jest poprawne?
16.3.: Dlaczego B2 ma być mniejsze niż B1? Bo mi się wydaje tak na logikę, że im bardziej oddalamy magnes tym bardziej pierścień chce go przyciągać (zgodnie z regułą Lenza), więc chce działać na niego większym B. I dlaczego delta B12 = Bind? Bo ja to tak sobie strzeliłem w sumie.
3: Ale to stwierdzenie, że: "Im dalej magnes znajduje się od danego punktu, tym jego pole mierzone w tym punkcie będzie słabsze. Stąd B2 < B1." jest na podstawie jakiegoś wzoru? Bo mi się wydaje, że nie jest to przewodnik prostoliniowy.
A dlaczego deltaB12 i Bind mają przeciwne zwroty? Skoro B maleje to strumień także maleje, czyli zwroty powinny być zgodne.
3: Wzór na zależność B indukcji pola magnesu sztabowego czy walcowego od odległości od tego magnesu może być bardzo skomplikowany, więc nie jest to na podstawie żadnego konkretnego wzoru, ale zwyczajnie na podstawie tego co wiemy z życia codziennego - przecież im bliżej jesteśmy bieguna magnesu, tym silniejsze jest jego pole, a im dalej tym to pole jest słabsze.
Zgadza się - zwroty powinny być zgodne, ale pamiętajmy zwroty czego powinny być zgodne. Mianowicie, zwroty indukcji pola zewnętrznego (tu: pole magnesu) i indukcji pola indukowanego (tu: pole pierścienia). I tak właśnie tutaj jest. Indukcja pola magnesu (B1 a w późniejszym czasie B2) ma zwrot w lewo i Bind też ma zwrot w lewo. Swoją drogą teraz zauważyłem, że niepoprawnie miałeś zaznaczone te zwroty w swoim rozwiązaniu, a to wynika z tego, że B2 powinno właśnie być krótsze niż B1. Wtedy deltaB12 = B2 - B1 będzie mieć zwrot w prawo, natomiast Bind ma mieć zwrot w lewo.
A rzeczywiście, racja.
Czyli my nie mamy pojęcia czy Bind jest większe/równe/mniejsze niż deltaB12?
Nie, nie mamy szansy stwierdzenia tego w tej sytuacji.
2: Jest ok.
3: Ale B2 i B1 to indukcje pola magnetycznego magnesu mierzone w punkcie A. Im dalej magnes znajduje się od danego punktu, tym jego pole mierzone w tym punkcie będzie słabsze. Stąd B2 < B1.
Co do zaś długości Bind i deltaB12 to ich relacja nie jest istotna, nie muszą być takiej samej długości - nic zresztą o nich dokładnie nie wiemy. Ważne, żeby deltaB12 był faktycznie różnicą wektorów B2 - B1, a Bind miał po prostu przeciwny zwrot.