Artur 80 wyśw. 16-01-2025 17:03

2015.C.3.

3.3.: Czy takie uzasadnienie jest poprawne?

3.4.: Czy ja to sobie dobrze uzasadniłem przerysowując siły tak jakbyśmy patrzyli z góry i wtedy wyznaczyć zwrot siły? Czy wyszło mi to przez przypadek?

3.5.: Czy to jest dobre uzasadnienie? Bo w odpowiedziach cke podaje, że Florentza_alfa>Florentza_proton. Mi wyszło, że są one sobie równe, ale za to Felektryczna_alfa>Felektryczna_proton i wniosek wyszedł taki sam, więc nie wiem czy to nie było przypadkowe.

Fizyka elektromagnetyzm Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 16-01-2025 22:49

3.3: tak, jest ok.

3.4: chyba nie rozumiem tego rysunku - By ma tutaj zwrot za kartkę czy w dół? Bo jest coś narysowane w dół, ale nie wiem czy to wektor, czy jakaś krecha po prostu :P w każdym razie najłatwiej podejść do tego tak - skoro dodatkowy wektor B ma taki sam kierunek i zwrot jak wektor v, to nie generuje on żadnej dodatkowej siły Lorentza działającej na proton (bo siła Lorentza jest zerowa gdy v jest równoległe do B), więc nic się nie zmieni.

3.5 Hmm, wygląda na to, że to CKE coś tu schrzaniło... ogólnie wniosek jest ten sam, ale to Twoje rozumowanie jest tutaj ok (a nie to CKE)

Artur 17-01-2025 15:18

3.4.: A rzeczywiście zauważenie równoległości wektorów V i Bx jest prostszym rozwiązaniem. A u mnie By miało zwrot za kartkę.