2.3.: Dlaczego chodzi o oś Y? Wydaje się to najsensowniejsze, ale nie wiem czemu. I czemu jest zwrot siły jest zgodny ze zwrotem tej osi?
2.6.: Czy można napisać, że silnik działa tylko w wodzie słonej, ponieważ miedź dobrze reaguje z wodą? Dlaczego stężenie roztworu powinno być duże?
2.3.: To czym jest w końcu siła napędowa? Bo ja myślałem, że to ta, z którą silnik działa na jon, a z tego co Pan napisał rozumiem, że to ta, z którą jon działa na silnik.
2.6.: Czy nie chodziło Panu o osiągnięcie niepomijalnie dużej siły?
W treści pp 3) jest nawet napisane, że siłą napędowa jest siła reakcji do tej, która sprawia, że w ruch wprawiane są jony w wodzie. A oznacza to, że siłą napędową jest siłą, która działa na silnik, co jest zresztą logiczne, bo mówiąc "siłą napędowa" w przypadku dowolnego pojazdu/silnika mamy raczej na myśli siłę, która powoduje właśnie jego ruch.
6) Tak, tam miało być oczywiście niepomijalnie dużą wartość ;)
Czyli to jony działają na silnik siłą napędową, a silnik działa na jony siłą Lorentza. Dobrze to rozumiem?
2.3 - należałoby wziąć sobie taki jon (ujemny albo dodatni - w obu przypadkach wynik będzie taki sam) i zobaczyć jak będzie zwrócona działająca na niego siła Lorentza. Jeśli weźmiemy jon dodatni, to jego prędkość wynikająca z obecności pola elektrycznego jest zwrócona w prawo (wzdłuż osi x), a zatem siła Lorentza, która na niego będzie działała będzie zwrócona do nas (wzdłuż osi y, przeciwnie do jej zwrotu). A zatem silnik działa na jon zgodnie z osią y i przeciwnie do niej, a zatem zgodnie z III zasadą dynamiki Newtona jon działa na silnik pchając go wzdłuż osi y zgodnie ze zwrotem tej osi (taki odrzut tu następuje). To samo wyjdzie nam dla jonu ujemnego. Myślę, że na dzisiejszej maturze z pewnością byłoby tu nieco więcej dopowiedziane, tak, żeby uczeń miał jasność co należy tu zrobić (albo przynajmniej jakąś wskazówkę).
6: chodzi o to, żeby w tej wodzie obecne były jony, które jak wiemy chociażby z pp 3) są konieczne do tego, aby pojawiła się siła napędowa. Np. wodzie destylowanej pozbawionej takich jonów zjawisko to nie zajdzie. No i stężenie powinno być w miarę duże, tak żeby znów tych jonów było wystarczająco dużo, aby ta siła mogła faktycznie osiągnąć niepomijalnie małą wartość.