Maria 69 wyśw. 18-01-2025 19:06

Planimetria - pytania

Mam kilka pytań dotyczących prawidłowego zapisu w zadaniach

1) Czy kiedy zapisuje się podobieństwo lub przystawanie trójkątów, to wierzchołki jednego trójkąta muszą być zapisane w tej samej kolejności co odpowiadające im wierzchołki drugiego trójkąta, tak aby bezpośrednio z zapisu wynikało, które kąty są tej samej miary i które boki są do siebie podobne/przystające?

2) Czy kiedy jest trójkąt np. ABC i na bokach AC i BC znajdują się odpowiednio punkty D i E, to czy należy w zadaniu jeszcze napisać, że kąt ACB = kąt DCE = kąt ACE = kąt DCB, czy jest to oczywiste i można stosować zamiennie w zadaniu takie oznaczenie bez wyjaśnienia?

3) Czy jeżeli jest kilka trójkątów podobnych, ale w innych skalach, to czy można zapisać np. ∆ABC ∆DEF ∆GHI czy należy wtedy osobno zapisać takie podobieństwa?

Matematyka Planimetria Podobieństwo Przystawanie Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
rykalkamm 18-01-2025 20:54

1. Nie ma to znaczenia

2. Jeżeli masz podane zmienne w treści zadania, to po prostu z nich korzystasz

3. Można wszystkie razem (nawet w kryteriach do zadań domowych pojawiają się zapisy w takiej postaci)

jarosinski 24-01-2025 21:17

Zgadzam się z przedmówcą @rykalkamm

Maria 25-01-2025 16:44

Dziękuję, ale chciałam jeszcze dopytać do tego 2 punktu, czy właśnie takie oznaczenia kąt ACB, kąt DCE, kąt ACE,
kąt DCB można stosować zamiennie gdy chodzi o ten sam kąt, bez wyjaśnień, skoro np. w zadaniu nie ma podanej zmiennej?

jarosinski 26-01-2025 00:15

Jeżeli chodzi o ten sam kąt to tak, jeżeli mamy inny kąt to nie.

Narysuj najlepiej rysunek i na jego podstawie sformułuj pytanie.

Maria 27-01-2025 16:59

Proszę Pana, chodzi mi np. o taką sytuację jak na rysunku. Czy w takim przypadku stosowanie takich oznaczeń kątów zamiennie w zadaniu, bez napisania, że są równe tak jak na rysunku, jest błędem?

jarosinski 27-01-2025 20:06

Jeżeli punkt E leży na AC to taki zapis jest jak najbardziej poprawny i nie musimy tutaj nic więcej dodawać wszystko jest jasne i czytelne.

Maria 27-01-2025 20:38

Dobrze dziękuję bardzo:)