Proszę o pomoc, co jest błędnego w moim rozwiązaniu? Czy wynika to z tego ze mimo punktu pierwszego umieściłam ładunek po lewej stronie? Jeśli tak czy ogólnie tok rozwiązywania takiego zadania jest poprawny?
Udzieliłem już odpowiedzi na to pytanie w drugim temacie, który stworzyłaś na naszym forum (nie wiem czy przypadkiem to samo się pojawiło dwa razy? w sumie to nie ma to znaczenia), więc pozwolę sobie tu zwyczajnie skopiować moją odpowiedź z tamtego tematu:
"Zacznę może od końca. To zdanie, że ładunki są nieruchome jest wprowadzone dlatego, że gdyby taka informacja nie była zawarta, to już od początku ładunki nr 1 i 2 przyciągałyby się wzajemnie i przemieszczały. Dla ułatwienia zakładamy zatem, że mimo, iż oddziałują one na siebie, to w jakiś sposób "sztucznie" je unieruchamiamy, żeby nie mieć problemów z ich przemieszczaniem się (wtedy sytuacja dynamicznie zmieniałaby się w czasie i byłoby to nie do prostego obliczenia).
Druga rzecz, to oczywiście ładunek nr 3 w istocie musi być umieszczony w obszarze nr 3, bo w innym wypadku działająca na niego siła wypadkowa nigdy nie będzie zerowa, więc trzeba go w obliczeniach umieścić już w tym poprawnym obszarze - a zatem na prawo od ładunku nr 2.
A trzecia sprawa, to zauważmy, że pytają nas tutaj o siłę wypadkową działającą na ładunek nr 3. Nie ma zatem potrzeby zapisywania tutaj wszystkich sił działających na wszystkie ładunki i komplikowania sobie zadania. A zatem w tym obliczeniu wystarczy zapisać dwie siły, F13 i F23 - ich zwroty muszą być przeciwne (tak będzie właśnie w obszarze nr 3), a ich wartości muszą być takie same - wtedy suma wektorowa tych dwóch sił, która jest przecież siłą wypadkową działającą na łądunek nr 3 będzie zerowa. Czyli równanie, które dostaniemy już na wartości tych sił to F13 = F23, przy czym teraz te mianowniki będą troszkę inne z uwagi na fakt, że ten ładunek nr 3 będzie w obszarze nr 3. Wyliczymy z tego równania d i koniec zadania ;)"
Dodatkowo nie rozumiem, co to znaczy ze ładunki są nieruchome. To znaczy ze są przymocowane i siła wypadkowa układu nie jest równa zeru? czy właśnie poprzez stwierdzenie ze ładunki nie mogą się poruszać trzeba założyć ze wszystkie siły zsumowane wynoszą zero?