Maria 64 wyśw. 21-01-2025 12:16

Zadanie domowe 16 cz.1 zad.4

Długości boków trapezu prostokątnego tworzą ciąg geometryczny. Najkrótszy bok tego trapezu to jest ramię i ma długość 1. Krótsza podstawa tego trapezu jest krótsza od drugiego z ramion. Oblicz długość dłuższej podstawy trapezu.

W tym zadaniu oznaczyłam: a-krótsza podstawa, b-dłuższa podstawa, c-drugie ramię. Rozwiązanie podzieliłam na dwa przypadki: 1. 1<a<c<b i doszłam do wyniku takiego jak w odpowiedziach, natomiast z 2 przypadku: 1<a<b<c, nie wychodził mi żaden konkretny wynik i ostatecznie doszłam do tego, że taki przypadek nie może zachodzić. I w związku z tym mam pytanie, czy taki dowód jest konieczny, czy da się jakoś wcześniej zauważyć, że tylko przypadek 1 jest prawdziwy? I czy poprawnie doszłam do tego, że przypadek 2 nie może zajść?

Matematyka Planimetria Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
jarosinski 23-01-2025 19:19
Czy możesz wyjaśnić co masz na myśli rozbijając to zadanie na 2 przypadki ?

Maria 23-01-2025 19:56

Nie jestem pewna, czy z treści wynika to czy dłuższa podstawa ma być dłuższa od dłuższego ramienia czy ramię od podstawy i dlatego chciałam sprawdzić te dwie możliwości

jarosinski 23-01-2025 21:14

Zgadza się, drugi przypadek nie może istnieć.

Maria 24-01-2025 09:43
Proszę Pana, czyli w rozwiązaniu należy wyjaśnić dlaczego taki przypadek nie może zajść? I czy dobrze rozpisałam takie wyjaśnienie?

jarosinski 24-01-2025 21:15

Jest to trywialne i na tyle oczywiste, że taki przypadek nie może zajść, że nie ma potrzeby specjalnego rozważania takiego przypadku, ale oczywiście nie jest to błąd i rozważenie go jest również ok.

Maria 25-01-2025 16:35

Dziękuję bardzo:)