6.2.: Jak dojść do poprawnej odpowiedzi? Bo ja mam poprawną, ale widzę, że popełniłem błąd pisząc, że gdy strumień rośnie to zwroty są zgodne.
6.3.: Z ciekawości: w jakim przypadku wykres mógłby być taki jak na rysunku a? Bo c rozumiem, że jest dla mostka Graetza.
6.4.: Czy to uzasadnienie ze zmianą funkcji cosinus jest dobre? Bo wydaje mi się, że w 2017 było jakieś takie podobne zadanie.
6.2.: No ale przecież jak B rośnie to strumień rośnie, więc zwroty B i Bind byłyby przeciwne tak aby uzyskać większe napięcie
Ale B nie rośnie. Możemy sobie to wyobrazić tak, że zanim w ogóle wprawimy ramkę w ruch projektujemy naszą prądnicę po prostu tak, żeby B było jak największe. To po prostu większe B uzyskamy gdy magnesy będą zwrócone do siebie różnoimiennymi biegunami niż gdy będą ustawione do siebie biegunami jednoimiennymi.
A czemu prądnica działa najlepiej, gdy jej pole magnetyczne jest największe, a nie napięcie?
No to już kwestia niedoprecyzowanej treści, bo w istocie stwierdzenie, że prądnica ma działać "najlepiej" jest bardzo niejasne, nie jest to bowiem żadne ścisłe określenie. Ale zauważmy, że tym większe napięcie się będzie indukowało im silniejsze będzie to pole magnetyczne, więc te dwie rzeczy są ze sobą wprost związane.
A czy pole magnetyczne będzie stałe?
I czy to tak działa, że jak pola magnetyczne będą miały te same zwroty to się "dodadzą"(Bmax), a jak będą miały zwroty przeciwne to się "odejmą"(Bmin)?
A jeszcze mam pytanie: czyli w tym przypadku pole magnetyczne się nie indukuje? Są to jakby 2 odrębne pola?
Pole magnetyczne wewnątrz ramki jakieś będzie się indukowało normalnie. Myślałem, że pytając o stałe pole miałeś na myśli pole zewnętrzne, wygenerowane przez te dwa duże zewnętrzne magnesy - bo ono będzie stałe.
A no ogólnie to tak, ale chodzi mi o to, że zanim wprawimy ramkę w ruch to wtedy żadne pole się nie wyindukuje prawda? A pytanie o 2 odrębne pola dotyczy 2 magnesów. Chodzi o to czy jakby między nimi właśnie tworzy się jakieś pole czy one są odrębne, bo średnio umiem to sobie wyobrazić.
Ok - tak, przed wprawieniem ramki w ruch żadnej indukcji jeszcze oczywiście nie ma. A jeśli chodzi o to co się dzieje między magnesami no to oczywiście oba magnesy mają jakieś swoje pola magnetyczne, ale pomiędzy nimi dochodzi do ich "superpozycji", więc dostajemy wypadkowo jakieś jedno pole.
6.2: Tu chodzi po prostu o to, aby uzyskać jak najsilniejsze pole magnetyczne (im większe B, tym większe indukowane napięcie), więc z lewej strony drugiego magnesu (od "wnętrza" prądnicy) musi być biegun S, żeby na lewo od ramki był biegun N, a na prawo biegun S.
6.3: Zauważ, że a) to jest takie c), tylko że z mniejszym okresem ;)
6.4: Dokładnie o to chodzi - to jest w zasadzie identyczne polecenie jak w tym zadaniu z 2017 roku :)