Maciej Sk 46 wyśw. 22-01-2025 10:00

Zadanie na lekcji - Prośba o wytłumaczenie

Jak zrobić to zadanie? Zrobiłem je samodzielnie, ale było źle. Zostałem proszony do tablicy i było źle.

W załączniku wysyłam już zrobione tylko kompletnie nie rozumiem skąd nagle się tam wzięło Ekp=2Epk (Ek początkowa = 2Ep końcowa)

Fizyka Zadanie na lekcji Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 22-01-2025 12:02

Wzięło się to dokładnie ze wzorów, które są tutaj napisane ;) sytuacja wygląda tak, że zakładamy że energia mechaniczna jest zachowana, czyli suma Ep i Ek w każdym momencie jest taka sama. A zatem na początku mamy Emechp = Epp + Ekp, gdzie Epp = 0, bo początkowa wysokość kulki jest zerowa. Z kolei początkowa energia kinetyczna to oczywiście Ekp = mv0^2/2. Czyli początkowa energia mechaniczna to Emechp = Ekp.

Chcemy teraz znaleźć wysokość, dla której energia potencjalna końcowa i energia kinetyczna końcowa są takie same, więc Epk = Ekk. A w tym końcowym położeniu energia mechaniczna to Emechk = Epk + Ekk. Ponieważ jednak energia mechaniczna jest zachowana, to w tym końcowym położeniu jest ona równa energii mechanicznej na początku, czyli Emechp = Emechk, a zatem Ekp = Epk + Ekk. Ponieważ końcowa wysokość, to taka, w której Epk = Ekk, to w tym poprzednim równaniu w miejsce Ekk mogę wstawić Epk. I w ten sposób otrzymujemy własnie Ekp = Epk + Epk, czyli Ekp = 2*Epk. I dalsze dokończenie chyba już jest jasne ;)