Cześć, jak się porusza klocek na sprężynie czy to w pionie czy poziomie? Jak tak myślałem, to wydaje mi się że jest to mieszanka ruchu niejednostajnie opóźnionego i przyspieszonego, ale nie jestem pewny. Jeżeli ruch klocka faktycznie się tak zmienia to w którym dokładnie momencie to występuję obrazując na przykładzie klocka na sprężynie w pionie, a jak nie ma żadnej mieszanki to jak to jest?
Ruch klocka na sprężynie to ruch harmoniczny - a to faktycznie "mieszanka" (nie jest to zapewne odpowiednie słowo, ale niech zostanie) ruchu niejednostajnie opóźnionego i niejednostajnie przyspieszonego. Zresztą dokładnie nam ten ruch opisuje równanie ruchu, które mamy podane w karcie wzorów: x = A*sin(wt + fi0). Czyli zależność położenia ciężarka od czasu jest funkcją sinus, więc ewidentnie cały czas jest to ruch niejednostajnie zmienny.
Na przykładzie klocka na sprężynie w pionie oznacza to, że jeśli przyjmiemy, że startujemy np. ze skrajnie dolnego położenia, to najpierw mamy ruch przyspieszony w górę - do momentu przejścia przez poł. równ. - dalej jest to ruch opóźniony w górę, aż do osiągnięcia skrajnie górnego położenia - potem ruch przysp. w dół - do poł. równ. - i ruch opóźniony w dół do skrajnie dolnego położenia - i dalej cyklicznie powtarza się ten ruch. A matematycznie pięknie opisuje nam to własnie funkcja sinus.