4.3:
Czy zmniejszenie prędkości wynika z tego że uwzględniając tą mase sprężyny ta rzutka teraz nie będzie aż tak naciskać na nią przez co będzie mniejsze x i za tym idzie przy wyrzucaniu rzutki ta sprężyna ma mniejsza odległość jakby do jej wyrzucenia i przez to mniej czasu na że tak powiem skumulowanie Energii i za idzie większej prędkości?
4.2:
Patrzyłem w odpowiedziach i oni te dwie wysokości obliczyli z przyrównania każdego m1gh1 i m2gh2 do tego podstawego mgh i tam im wyszły odpowiedzi. Ja to wyliczyłem z tego 1/2kx^2 przekształcając i wychodzą mi podobne wyniki ale tam z różnica 2m czy 1.5m. Dlaczego tak jest skoro teoretycznie to wszystko jest prawdą, bo to że m1gh1=mgh wynika wlasnie z tego, że kazde z nich jest rowne 1/2kx^2, a dane podstawiałem różnie: raz z przybliżeniami, raz z bardzo dokładną wartością x czy różnymi g i nic nie wychodzi.
Nie wiem o co chodzi, niby to są takie małe różnice, ale zakładam, że by nie uznali, bo w kluczu były równo te odp. Co na górze.
Mogę jeszcze dodać że wzięcie dokładnej wartości x=0,7117 i np. g=10 jeszcze bardziej psuje wynik.
Różnice wynikają w istocie z przybliżenia, czyli użycia x = 0,72 m. Zauważ, że jak wstawisz dokładną wartość x = 0,7177 (nie 0,7117 jak napisałeś, ale to pewnie była zwykłą pomyłka), to dostaniesz dokładnie takie wyniki jak w odpowiedziach :) przy zostawieniu g = 9,81 m/s^2 oczywiście.
Natomiast myślę, że Twoje wyniki spokojnie byłyby uznane na maturze, użycie przybliżone wartości x jest tutaj bowiem zasadne.
Okej, faktycznie z tym x-em namieszałem, dziękuję za odp.
4.3.: A jak masa sprężyny jest niezerowa to zachodzi ZZE? Bo póki co mamy, że Eps maleje ale jeszcze potrzeba wniosku, że wtedy Ek maleje, zatem V też maleje.
ZZE zachodzi, ale skoro zmaleje początkowa energia mechaniczna, którą stanowi tylko energia potencjalna sprężystości, to oznacza to że zmaleje też Ek, w którą Eps się przekształca tuż po "wystrzale".
To w sumie jak to jest, że mimo występowania oporów ruchu zachodzi ZZE?
Nie no w treści 4.3. jest napisane, żeby je uwzględnić.
Faktycznie, mój błąd - nie doczytałem, przepraszam. No to tutaj w istocie ZZE nie zachodzi. Natomiast to czy ZZE zachodzi czy nie, nie ma znaczenia w kontekście drugiego zdania, a jakoś na nim się skupiłem. Natomiast oczywiście jak są opory ruchu to ZZE nie zachodzi.
Czyli właściwie wychodzi na to, że uzasadnieniem zmniejszenia się wartości prędkości mogłoby być istnienie niepomijalnych oporów ruchu?
No w zasadzie tak, chociaż zapewne autorom bardziej chodziło o uzasadnienie związane z faktem, że masa sprężyny nie jest już pomijalnie mała.
No i z tego co rozumiem to przez to, że masa jest niepomijalna i działają opory ruchu to właśnie prędkość jest mniejsza. Dziękuję :)
4.3: Można sobie to tak tłumaczyć (wniosek jest dobry), natomiast można to stosunkowo łatwo pokazać wprost matematycznie, mianowicie (cytuję swoją wypowiedź z innego tematu na forum): W tym drugim zdaniu nie chodzi o siły oporu, ale o fakt, że teraz sprężyna ma niezerową masę (jest to zapisane powyżej w tym podkreślonym zdaniu). Jeśli sprężyna ma już jakąś niepomijalnie małą masę, to możemy zauważyć, że okres drgań ciała na sprężynie się zwiększy, bo ów okres to:
$$ T = 2 \pi \cdot \sqrt{\frac{m}{k}} $$
i teraz zamiast m mamy jakąs większą masę (bo wchodzi pewien wkład od masy sprężyny). A zatem ów układ można potraktować jak układ gdzie sprężyna jest bezmasowa, ale jej współczynnik k maleje. A zatem przyjęcie niezerowej masy sprężyny jest równoznaczne z przyjęciem, że ta masa sprężyny jest zerowa, ale posiada ona mniejszy współczynnik sprężystości k. Stąd zmniejsza się całkowita energia jaką uzyska rzutka (1/2*k*x^2), a zatem zmniejszy się jej początkowa prędkość.
4.2: Hmm, kurczę nie jestem pewien czy rozumiem problem. Każda z energii potencjalnych sprężystości, niezależnie od rzutki, to faktycznie będzie 1/2 * k *x^2. I to potem trzeba przełożyć na fakt, że tym samym każda energia potencjalna grawitacji będzie taka sama, ale z uwagi na różne masy rzutek oznacza to różne wysokości, na które te rzutki się wzniosą. Wstaw może swoje obliczenia tutaj, to się im przyjrzymy i postaramy się znaleźć ewentualny błąd :)