ola 138 wyśw. 25-01-2025 11:49

ZZ.49

mam kilka pytań co do tego zadania. 

1) dlaczego w pp2) we wzorze na Fx trzeba dodać T? 

2) czy energia kinetyczna w pp 3) nie będzie mv2/2 ? przecież wzór kx2/2 jest na energię całkowitą ? 

3) dlaczego po prawej stronie równania w pp3) dodajemy T i mnożymy przez drogę ?? 

4) co dalej z tym układem równan, nie wiem jak sobie z nim poradzić 

tarcie i siła sprężystości Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 25-01-2025 12:44

1) W pp2) mamy narysować wykres zależności siły wypadkowej od położenia, a siła wypadkowa to suma sił działających na ciało. No a w naszym przypadku na klocek działa siła sprężystości sprężyny i zgodnie z treścią również siła tarcia.

2) i 3) Energia kinetyczna to oczywiście mv^2/2, natomiast w równaniu, które układamy i potem rozwiążemy nie jest nam ona w ogóle potrzebna. Bo 1/2 * k * x1^2 to jest początkowa energia naszego klocka i składa się ona faktycznie tylko z energii potencjalnej sprężystości. I teraz wiemy, że w czasie ruchu klocka działa na niego tarcie, a zatem klocek traci energię - energia, którą on straci to jest co do wartości praca siły tarcia, czyli właśnie T*s (tarcie razy przemieszczenie). I w finalnym położeniu klocek się zatrzymuje, więc tam jego energia kinetyczna jest zerowa, ale ma on jeszcze jakąs energię potencjalną spręzystości, którą możemy oznaczyć jako 1/2 * k * x2^2 (gdzie x2 to jest to końcowe odkształcenie sprężyny). Więc to równanie to jest taki bilans energii naszego klocka - na początku ma on tylko energię potencjalną sprężystości i została ona przeznaczona cześciowo na wykonanie pracy przeciwko sile tarcia i zostało z niej jeszcze trochę energii sprężystości. A zarówno w początkowym jak i końcowym położeniu Ek = 0, więc nie musimy jej tutaj zapisywać.

I teraz należy faktycznie rozwiązać ten układ - wszystko masz dobrze tylko jest u Ciebie banalna pomyłka na końcu, masz źle policzoną deltę (współczynnik b to nie jest przecież 25 tylko 2 ;)). Wyjdzie Ci delta = 9, więc dostaniesz dwa rozwiązania, x2 = -0,1 m (co jest wynikiem sprzecznym - bo Ty przyjęłaś, że x2 jest dodatnie opuszczając tam w jednym miejscu moduł) oraz dobre rozwiązanie x2 = 0,02 m, co da Ci drogę równą 0,12 m.

Można ten układ rozwiązać również wyznaczając z drugiego równania |x2| i wrzucając to do pierwszego równania - wtedy staje się to równaniem na jedną niewiadomą s - wtedy nie mamy też problemu z tym jednym sprzecznym rozwiązaniem (jedno wyjdzie s = 0, czyli moment początkowy, a drugie s = 0,12 m, czyli to czego szukamy :)).

ola 25-01-2025 18:19

Dziękuje bardzo za pomoc :) 

s.gugula 26-01-2025 20:55

Nie ma sprawy :)

Artur 30-01-2025 10:00

A dlaczego liczymy pracę siły tarcia a nie siły wypadkowej (Fx)?

s.gugula 30-01-2025 10:14

Ponieważ energia mechaniczna klocka została zmniejszona właśnie o pracę siły tarcia (czy też inaczej: część energii klocka musiała zostać przeznaczona na wykonanie pracy przeciwko sile tarcia).

Artur 30-01-2025 10:22

No a siła sprężystości nie wykona tu żadnej pracy?

s.gugula 30-01-2025 10:25

Tak, wykona, i ta praca prowadzi do zmniejszenia się energii potencjalnej sprężystości, ale zostaje ona przeznaczona na zwiększenie się energii kinetycznej klocka. I gdyby nie było tarcia, to mielibyśmy ruch harmoniczny, w którym Eps przekształca się w Ek i na odwrót. Więc praca samej Eps nie zmienia energii mechanicznej.

Artur 30-01-2025 10:30

Czyli właściwie praca siły sprężystości jest zerowa chyba, bo delta Emech=0.

s.gugula 30-01-2025 10:32

Zerowa nie jest (można przecież policzyć jej wartość), ale nie zmienia ona energii mechanicznej ciała. Ta praca jest przeznaczana jak już wcześniej wspomniałem na wzrost energii kinetycznej ciała.

Artur 30-01-2025 10:35

No ale skoro praca to zmiana Emech i zmiana Emech=0 no to praca też powinna być zerowa.

Czy ja mogę tutaj skrócić x1+|x2| z x1+x2?

I jak sprawdzić czy klocek zatrzyma się?

s.gugula 30-01-2025 10:37

Ale to praca siły zewnętrznej równa jest zmianie energii mechanicznej układu, a nie praca dowolnej siły. Siła sprężystości nie jest tu zewnętrzną siłą, tylko siłą z "wewnątrz" układu, dlatego nie prowadzi do zmiany energii mechanicznej.

Artur 30-01-2025 10:40

A w sumie dlaczego liczymy, że praca siły tarcia to właśnie delta Eps a nie delta Emech?

Czyli praca siły sprężystości jest równa Epsmax lub Ekmax?

s.gugula 31-01-2025 12:50

Nie no praca siły tarcia to jest właśnie delta Emech. Ale zauważmy, że na samym początku Emech to po prostu Eps (bo nie ma prędkości) i na końcu w momencie, gdy klocek się zatrzyma Emech to też jest tylko Eps. W związku z tym oczywiście prawdą jest, że praca tarcia to delta Emech, tylko, że po prostu w tych dwóch interesujących nas momentach Ek jest zerowa, więc Emech to jest w ich przypadku Eps.

Co do pytania o pracę siły sprężystości to trzeba by doprecyzować na jakiej drodze liczymy tę pracę. I tak np. praca siły sprężystości na drodze od amplitudy do położenia równowagi to jest faktycznie Epsmax i jednocześnie Ekmax.

Artur 31-01-2025 18:12

A jaka byłaby praca siły sprężystości w tym konkretnym zadaniu? Bo przemieszczenie jest większe od x1, więc rozumiem, że nie może ona być równa Epsmax=Ekmax.

Czy mogę skrócić x1+|x2| z x1+x2 w powyższych obliczeniach? Bo w sumie nie wiem czy x2 nie będzie ujemne (zwrócone w lewo).

I jak można sprawdzić czy klocek się zatrzyma?

s.gugula 31-01-2025 19:37

W tym konkretnym przypadku jej obliczenie może nie być takie łatwe, bo klocek przebył drogę równą 12 cm (trochę więcej niż amplituda), a sama wartość siły sprężystości się zmienia. Więc nie można tu powiedzie, że jest ona równa jakiejś konkretnej charakterystycznej wartości.

Co do skrócenia to mógłbyś od razu sobie przyjąć, że x2^2, które pojawia się w tej energii potencjalnej sprężystości to tak naprawdę |x2|^2 i wtedy nie ma problemu ze skrócenie, więc tak, można ;)

To, że klocek się zatrzymuje gwarantujemy zapisaniem sobie właśnie faktu, że praca siły tarcia to różnica energii mechanicznym, która staje się tutaj tylko zmianą energii potencjalnej spręzystości, a to oznacza, że energia kinetyczna w ogóle się nie zmieniła, a ponieważ początkowo była ona zerowa, to na końcu również zatem musi być zerowa.

Artur 01-02-2025 13:30
Czyli Ek2=0, bo klocek zatrzyma się? Można napisać symbolami, że Ek1=Ek2=delta Ek=0, zatem po zatrzymaniu się klocek się nie poruszy? Bo widziałem, że w odpowiedziach jeszcze napisali, że Tsmax>Fs, więc się nie poruszy, ale napisanie tego powyższego rozumowania bez informacji o siłach też by wystarczyło?

s.gugula 02-02-2025 10:43

A ok, bo nie do końca zrozumiałem pytanie. To, że klocek się zatrzyma, to wystarczy Ek2 = 0. Ale to, że następnie już się nie poruszy to faktycznie związane jest z faktem, że Ts,max > Fs i ten warunek jest konieczny w tym przypadku.

Artur 02-02-2025 16:19

Dziękuję :)

s.gugula 03-02-2025 13:12

Nie ma sprawy :)