Artur 165 wyśw. 25-01-2025 18:54

Zadanie domowe nr 17 Zad 9 strona 101 część 2

Dlaczego rozwiązywanie tego zadania w ten sposób nie jest poprawne?

Matematyka pochodne Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
jarosinski 27-01-2025 01:03

Czy mógłbyś wyjaśnić na jakiej zasadzie miałoby to rozwiązanie działać ? 

Co chciałeś osiągnąć, jaki był pomysł.

jarosinski 27-01-2025 01:03

Czy mógłbyś wyjaśnić na jakiej zasadzie miałoby to rozwiązanie działać ? 

Co chciałeś osiągnąć, jaki był pomysł.

Artur 27-01-2025 09:16
Najpierw metodą "napałowa" policzyłem pochodną, a potem dalej liczyłem po prostu warunki konieczny i wystarczający, no ale może rzeczywiście to nie ma sensu. To jak musiałoby mniej więcej być skonstruowane zadanie, żeby takie rozwiązanie było poprawne?

MarcinC 27-01-2025 17:56

Po zerknięciu posta kolegi zerknąłem ten sposób i go rozwiązałem. Tzn. kolega Artur niepotrzebnie pracuje na równaniach - po lewej stronie rozwiązuje zresztą równanie sprzeczne, które mu wychodzi przez to, że podnosi do kwadratu. 

Natomiast jak się to zrobi na pochodnej i na założeniu, że ta funkcja może mieć tylko 3 miejsca zerowe jak maks.lok.>0 a min.lok <0  toychodzi w sumie poprawny przedział. Dla lewego równania wychodzi tożsamość, dla prawego poprawny zbiór. 

To jest bym powiedział dłuższa i mniej optymalna metoda i nie robiłbym tak, ale to nie jest poprawnie matematycznie rozwiązane?

Artur 27-01-2025 18:11

A skąd wiesz, że fmax>0 i fmin<0? Bo ja się trochę pogubiłem.

MarcinC 27-01-2025 19:48

Bo funkcja trzeciego stopnia może mieć albo 1 albo 3 miejsca zerowe. Żeby były 3 miejsca zerowe to ekstrema lokalne muszą być po przeciwnych stronach osi X. To funckja ze wspólczynnikiem a dodatnim, więc musi mieć ekstremum lokalne maksimum powyżej osi x, funkcja potem zawija w dół poniżej oś x, ma minimum lokalne i znowu odbija w górę do nieskończoności

Gdyby były ekstrema po tej samej stronie x to byłoby jedno meijsce zerowe

PS ale nie daję głowy, że ten sposób jest dobry - zrobiłem to testowo - musiałby się dr. Jarosiński wypowiedzieć, czy to ok i wyczerpujące rozwiązanie zadania

Artur 27-01-2025 20:17

A narysowałbyś to jakoś? W sensie tę pierwszą część? Bo nie umiem sobie tego wyobrazić jakoś.

MarcinC 27-01-2025 20:30

Masz ten rysunek - ta funckja jak ma mieć 3 m.z. to musi wyglądać poglądowo tak jak narysowałem pod tym zdaniem opisowym, po prawej stronie bardziej, na górze strony

Artur 27-01-2025 20:55

A no dobra to ma sens. Dzięki :D

Ale oznaczę jeszcze Pana, żeby się dowiedzieć czy jest to poprawny sposób.

jarosinski 27-01-2025 21:07

Potwierdzam rozwiązanie przedstawione przez MarcinC jest poprawne :)
Jedynie do tego fragmentu można się przyczepić:

Gdyż założenie to m>=0

Artur 28-01-2025 14:17

Dziękuję :)