Czy cząsteczki ośrodka drgają z takimi samymi amplitudami? Bo na lekcji mówiliśmy, że z takim samym okresem i częstotliwością, ale nie wiem jak jest z amplitudą.
Czy cząsteczki ośrodka drgają z takimi samymi amplitudami? Bo na lekcji mówiliśmy, że z takim samym okresem i częstotliwością, ale nie wiem jak jest z amplitudą.
A jak się ma w takim razie stosunek odległości od źródła do amplitudy do tego czy cząsteczki drgają z tymi samymi amplitudami?
No tak jak wspomniałem w powyższym komentarzu - dla fali kulistej, dla której A ~ 1/r amplituda drgań cząsteczek nie jest taka sama (chociaż tych , które znajdują się w przybliżeniu w takiej samej/podobnej odległości od źródła już tak).
Czyli w zadaniu musi być napisane o typie fali (płaska, kolista, kulista, itp.), żebyśmy mogli to stwierdzić?
Tak. Ewentualnie wystarczyć może informacja o tym jakie jest źródło fali. Może być powiedziane np. że ze źródła punktowego emitowana jest fala we wszystkich kierunkach - i my musimy wiedzieć już wtedy, że jest to fala kulista.
Lokalnie tak (czyli te cząsteczki, które są "blisko" siebie tak mają) oraz w przypadku fali, dla której zakładamy brak tłumienia (np. fala płaska bez tłumienia) również tak, natomiast wiemy, że dla fali kulistej amplituda jest odwrotnie proporcjonalna do odległości od źródła, więc dla niej globalnie ten warunek spełniony nie jest.