Dlaczego to rozwiązanie jest niepoprawne? I ile punktów mógłbym za nie dostać o ile jakieś w ogóle?
W punktach 1,2,3 z twierdzenia sinusów tylko że uzależniłem je od poszczególnych liter i potem tw cosinusow I 1 tryg i wzor herona daje mi pole trójkąta klm.
Natomiast, cały czas znajdujesz się w obrębie jednego trójkąta. W jaki sposób chcesz wyliczyć trzeci bok trójkąta znając tylko jego dwa boki i nie znając kąta między nimi ?
Pamiętaj, że w trójkącie można obliczyć wszystko jeżeli mamy co najmniej 3 informacje. Dlatego musimy tutaj wykorzystać cały trójkąt ABC.
No to mam sinus i cosinus uzależnione od tego samego boku to z 1 tryg powinna mi wyjść długość tego boku. Ale wydaje mi się, że to twierdzenie sinusów mógłbym zastosować tylko gdyby każdy wierzchołek np trójkąta AMK należał do okręgu. Czy w tym tkwi problem?
"No to mam sinus i cosinus uzależnione od tego samego boku to z 1 tryg powinna mi wyjść długość tego boku."
Wskaż trójkąt poza ABC w którym masz 3 informacje dzięki którym mógłbyś wyliczyć trzeci bok.
Oczywiście kolejny błąd to ten o którym wspomniałeś - tw. sinusów dotyczy dowolnego trójkąta, ale relacja z 2R zachodzi tylko z okręgiem opisanym na tym trójkącie.
Ale poza tym błędem to rozwiązanie byłoby ok?
To rozwiązanie jest niepoprawne więc nie.
Błędnie zastosowałeś twierdzenie sinusów - to jest ŹLE. Trudno mówić o tym, że "reszta jest dobrze" gdyż główna część zadania jest błędnie zrobiona.
Musiałeś błędnie policzyć boki trójkąta KML gdyż z tych boków nie wyjdzie poprawne pole. W którym miejscu wyliczyłeś sinusy kątów poszczególnych trójkątów ?