Kubix 44 wyśw. 02-02-2025 13:49

Zad.2014.7.1

Cześć, kompletnie nie czaje o co chodzi w 2 zdaniu. Jak podstawie losowe liczby za Vob i Vzr i z zadania jescsze wiemy że Vzr=Vob to f1 będzie równe f2. A się okazuje nagle że takiej odp. Nawet nie ma do wyboru, a w kluczu pojawia się to dziwne dla mnie wytłumaczenie, które nic mi nie mówi. Da się to jakoś inaczej wyjaśnić dlaczego f1 mniejsze od f2?

Fizyka Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 03-02-2025 13:19

Pytanie brzmi - do jakiego wzoru podstawiasz te wartości vob i vźr? Bo w tym przypadku należy zdawać sobie sprawę z tego, że w zależności od tego czy to karetka stoi, a zbliża się do niej człowiek, czy też może człowiek stoi, a zbliża się do niego karetka, to trzeba użyć dwóch różnych wzorów. W pierwszym przypadku (ruchomy obserwator, nieruchome źródło) wykorzystujemy wzór, w którym modyfikujemy licznik (podawaliśmy sobie te wszystkie wzory na zajęciach nr 18): f1 = fźr * (v + vob)/v  - to jest ten pierwszy wzór z rozwiązań. Natomiast w drugiej sytuacji (ruchome źródło, nieruchomy obserwator) używamy wzoru, w którym modyfikujemy mianownik (drugi wzór z rozwiązań CKE): f2 = fźr * v / (v - vźr). I teraz z treści zadania wiemy, że vob = vźr (a v to prędkość dźwięku, która jest stała). No i teraz wstawiając "jakąś" wartość pod vob i vźr do obu tych wzorów, należy sprawdzić czy f1 czy też f2 wyjdzie tutaj większe. I to obliczenie zostało właśnie przedstawione w rozwiązaniach.

Kubix 03-02-2025 14:04

Hmm... Właśnie może źle sformułowałem pytanie. Ogólnie to rozumiem i wiem jak się te wzory na f1 i f2 wyznacza i rozumiem też to że oni potem przemnozyli mianownik i licznik i wyszło że v^2-u^2 jest mniejsze od v^2 i to też rozumiem dlaczego tak jest. Tylko teraz nie rozumiem dlaczego z tej nierówności wychodzi ze to f1 jest mniejsze od f2, a nie na odwrót albo dlaczego nie f1=f2?

s.gugula 03-02-2025 14:24

Aa ok, to faktycznie nie jest może tak od razu widoczne - zdecydowanie łatwiej to zauważyć, jeśli np. podzielimy sobie f1/f2 i zobaczymy, że taki ułamek wyjdzie mniejszy od 1, co będzie oznaczało, że f1 < f2. Ktoś inny pytał o to przekształcenie w innym temacie i przedstawił je tam poprawnie, więc podeślę link do tego tematu i tam można sobie na to przejście zerknąć: https://forum.szkolamaturzystow.pl/wpis/1738569976-20147

A w razie dalszych pytań proszę śmiało pisac.