Cześć, kompletnie nie czaje o co chodzi w 2 zdaniu. Jak podstawie losowe liczby za Vob i Vzr i z zadania jescsze wiemy że Vzr=Vob to f1 będzie równe f2. A się okazuje nagle że takiej odp. Nawet nie ma do wyboru, a w kluczu pojawia się to dziwne dla mnie wytłumaczenie, które nic mi nie mówi. Da się to jakoś inaczej wyjaśnić dlaczego f1 mniejsze od f2?
Hmm... Właśnie może źle sformułowałem pytanie. Ogólnie to rozumiem i wiem jak się te wzory na f1 i f2 wyznacza i rozumiem też to że oni potem przemnozyli mianownik i licznik i wyszło że v^2-u^2 jest mniejsze od v^2 i to też rozumiem dlaczego tak jest. Tylko teraz nie rozumiem dlaczego z tej nierówności wychodzi ze to f1 jest mniejsze od f2, a nie na odwrót albo dlaczego nie f1=f2?
Aa ok, to faktycznie nie jest może tak od razu widoczne - zdecydowanie łatwiej to zauważyć, jeśli np. podzielimy sobie f1/f2 i zobaczymy, że taki ułamek wyjdzie mniejszy od 1, co będzie oznaczało, że f1 < f2. Ktoś inny pytał o to przekształcenie w innym temacie i przedstawił je tam poprawnie, więc podeślę link do tego tematu i tam można sobie na to przejście zerknąć: https://forum.szkolamaturzystow.pl/wpis/1738569976-20147
A w razie dalszych pytań proszę śmiało pisac.
Pytanie brzmi - do jakiego wzoru podstawiasz te wartości vob i vźr? Bo w tym przypadku należy zdawać sobie sprawę z tego, że w zależności od tego czy to karetka stoi, a zbliża się do niej człowiek, czy też może człowiek stoi, a zbliża się do niego karetka, to trzeba użyć dwóch różnych wzorów. W pierwszym przypadku (ruchomy obserwator, nieruchome źródło) wykorzystujemy wzór, w którym modyfikujemy licznik (podawaliśmy sobie te wszystkie wzory na zajęciach nr 18): f1 = fźr * (v + vob)/v - to jest ten pierwszy wzór z rozwiązań. Natomiast w drugiej sytuacji (ruchome źródło, nieruchomy obserwator) używamy wzoru, w którym modyfikujemy mianownik (drugi wzór z rozwiązań CKE): f2 = fźr * v / (v - vźr). I teraz z treści zadania wiemy, że vob = vźr (a v to prędkość dźwięku, która jest stała). No i teraz wstawiając "jakąś" wartość pod vob i vźr do obu tych wzorów, należy sprawdzić czy f1 czy też f2 wyjdzie tutaj większe. I to obliczenie zostało właśnie przedstawione w rozwiązaniach.