Jak obliczyć pochodną funkcji w tym zadaniu, czy może ktoś szczegółowo wyjaśnić? I jak ogólnie zabierać się do funkcji w których potęga jest równa liczbie x?
wylogowalo mnie wiec dodam komentarz jeszcze raz:
wiesz co nie wiem czy potrzebujesz obliczenia tej pochodnej dla
przecwiczenia, czy moze do rozw tego zadania. jesli do rozwiazania
zadania, to zauwaz ze jest nam niepotrzebna. w tym zad. nalezy
skorzystac z tw darbouxa, ktorego pozwol ze ni ebede przytaczac jest ono
bodajze na lekcji 17. w tym zad masz wykazac ze jest conajmniej jedno
miejsce zerowe dodatnie mniejsze od 3 dlatego jesli przykladowo
podstawisz za f(x) 2 i 0, wybralem te liczby bo ulatwia nam obliczenia
ze wzgledu na pierw. w liczniku. wyjdzie nam po podstawieniu -1/3 i
5/27, czyli na mocy tw darbouxa wykazemy to co mamy wykazac, bo jedna
wartosc jest ujemna a druga dodatnia czyli przecina os X :D
Bardziej mi chodziło o obliczeniu pochodnej z tej funkcji, nie wiem jednak czy jest to na poziomie maturalnym. W każdym razie dzięki, bo nie myślałem o rozwiązaniu tego zadania bez liczenia pochodnej.
okej mam nadzieje ze troche pomoglem, jestem rowniez ciekaw czy obliczenie takiej pochodznej jest na poziozmie maturalnym i czy cos takiego mogloby pojawic sie na maturze
po chwili namyslu wydaje mi sie ze taki rodzaj fukncji zlozonej moze pojawic sie na maturze, niestety nie wiem zbytnio od kotrej strony sie za to zabrac, gdyby ktos obliczyl z tego pochodna moglby sie tutaj tym podzielic
Nie jest to poziom maturalny. Jak wrzucisz to sobie w jakis kalkulator to wyjdzie ci logarytm a u nas pochodnych z logarytmami nie ma
a jak udowodnić że ta funkcja jest ciągła w przedziale (0,3)? Żeby można było skorzystać z tego twierdzenia Darbouxa? Czy nie trzeba?
piszesz że funkcja wymierna jest ciągła gdyż x^2 +5 nie zeruje się, a funkcja wykładnicza jest ciągła a suma takich funkcji też będzie ciągła
wiesz co nie wiem czy potrzebujesz obliczenia tej pochodnej dla przecwiczenia, czy moze do rozw tego zadania. jesli do rozwiazania zadania, to zauwaz ze jest nam niepotrzebna. w tym zad. nalezy skorzystac z tw darbouxa, ktorego pozwol ze ni ebede przytaczac jest ono bodajze na lekcji 17. w tym zad masz wykazac ze jest conajmniej jedno miejsce zerowe dodatnie mniejsze od 3 dlatego jesli przykladowo podstawisz za f(x) 2 i 0, wybralem te liczby bo ulatwia nam obliczenia ze wzgledu na pierw. w liczniku. wyjdzie nam po podstawieniu -1/3 i 5/27, czyli na mocy tw darbouxa wykazemy to co mamy wykazac, bo jedna wartosc jest ujemna a druga dodatnia czyli przecina os X :D