jvlka 15 wyśw. 04-02-2025 07:31

Zadanie domowe 3.2 bryła sztywna 2

Czy w podpunkcie drugim nie musimy uwzględnić wysokości w prędkości prędkości?

Ja nie skracałam V i podstawiłam do wzoru h i h/2 i wyszło mi 5/14.

Fizyka Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 04-02-2025 10:22

Hmm, nie wiem czy do końca rozumiem Twoje podejście - wstaw w razie czego może swoje rozwiązanie i się mu przyjrzymy. Zwracam natomiast uwagę na fakt, że zgodnie z poleceniem mamy obliczyć stosunek energii kinetycznej w ruchu postępowym do całkowitej energii kinetycznej (czyli sumy Ek ruchu postępowego i obrotowego). Nie ma tu pytania w ogóle o energię potencjalną, więc nie widzę tu potrzeby wrzucania żadnej wysokości. 

jvlka 04-02-2025 13:48

ale wzór na prędkość (a ona pojawia się w Ek) to pierwiastek 10/7gh

s.gugula 04-02-2025 20:19

Ale to jest wzór na początkową wartość prędkości kuli, czyli na dole równi. A w pp 2) mamy obliczyć stosunek energii kinetycznych w momencie gdy kula znajduje się na wysokości h/2, a w tym punkcie ma ona już przecież inną wartość niż wspomniany pierwiastek(10/7 gh), więc tej wartości nie możemy tam wrzucić. Natomiast nie jest to istotne jaką wartość ma w tym punkcie prędkość kuli, bo zgodnie z podanym na nagraniu rozwiązaniem ona i tak się skraca i pozostaje nam ostatecznie wspomniane 5/7. Natomiast jeśli sprawa nie jest jasna to jak wpsomniałem wstaw proszę tutaj swoje rozwiązanie i mu się przyjrzymy :)