Cześć. Nie potrafię dokończyć tego równania. Nie wiem, co zrobić z . W jednym z rozwiązań na internecie ktoś po prostu przekształcił to do . Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, dlaczego?
matematyka rozszerzona trygonometria tangens równania trygonometryczneDodaj post do ulubionychPoproś o pomoc
To równanie (√3cosx+3sinx=0) można podzielić przez zmienną w potędze równania, czyli np. tutaj przez cosx (z zał. cosx≠0). I wtedy pozostanie √3 + 3(sinx/cosx) = 0 (przy czym ze wzoru sinx/cosx =tgx). Dlatego √3 + 3tgx = 0 => 3tgx=-√3 /:3 => tgx= -√3/3.
Prośba o udzielenie pomocy została wysłana. Jeżeli post nie otrzyma odpowiedzi społeczności w ciągu dwóch dni, pomoc zostanie udzielona przez zespół Szkoły Maturzystów.
To równanie (√3cosx+3sinx=0) można podzielić przez zmienną w potędze równania, czyli np. tutaj przez cosx (z zał. cosx≠0). I wtedy pozostanie √3 + 3(sinx/cosx) = 0 (przy czym ze wzoru sinx/cosx =tgx). Dlatego √3 + 3tgx = 0 => 3tgx=-√3 /:3 => tgx= -√3/3.