Artur 57 wyśw. 10-02-2025 19:12

ZZ.129

129.2.: Jak to obliczyć? Bo nie ma nawet podane o jaką harmoniczną chodzi.

129.4.: Jak to uzasadnić? Bo ja to sobie na logikę dobrze strzeliłem.

Fizyka fale Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 10-02-2025 23:12

129.2: To, która to jest harmoniczna nie ma znaczenia - prędkość fali w strunie jest bowiem niezależna od tego, którą harmoniczną rozważamy (dla różnych harmonicznych różna jest długość fali i częstotliwość, ale prędkość już nie). A obliczamy to następująco (cytuję z innego tematu na forum): 

Zgodnie z treścią należy dla czterech punktów pomiarowych z tabeli z głównej treści zadania obliczyć najpierw prędkość fali (v = lambda*f). Wyjdą nam 4 różne wartości - liczymy z nich średnią i dostajemy jakąś wartość v. No i teraz ponownie zgodnie z treścią patrzymy jaka jest największa różnica między tą obliczoną średnią wartością v, a którąś z tych poszczególnych wartości obliczonych dla każdego z czterech punktów pomiarowych i tę różnicę traktujemy jako niepewność.

Jedna z kursantek pytała o to w innym temacie na forum, warto tam ew. zerknąć: https://forum.szkolamaturzystow.pl/wpis/1738873205-zz1292

129.4: Jeśli chcemy zwiększyć wysokość dźwięku, to musimy zwiększyć częstotliwości kolejnych harmonicznych w niej wytwarzanych (ludzkie ucho/mózg intepretuje dźwięki o wyższych częstotliwościach właśnie jako wyższe). Wiedząc, że lambda = v/f, czyli f = v/lambda i wiedząc, że lambda się nie zmieni (długość struny jest stała), widzimy, że v musi wzrosnąć. A zgodnie z treścią stanie się to wtedy gdy F wzrośnie. Stąd odpowiedź poprawna to 1B.

Artur 11-02-2025 10:25

129.2.: Nie no chyba trzeba policzyć jednak lambdę dla pierwszej harmonicznej, bo w tabelce podano częstotliwość podstawową.

I skąd mamy wiedzieć, aby nie brać pod uwagę niepewności wyznaczenia długości struny i częstotliwości? Bo ja właśnie w ten sposób to liczyłem, że np brałem fmax=890+20=910Hz i wtedy lmax=0,2+0,02=0,22m itd.

129.4.: A to mi zabrakło wiedzy, że wyższe dźwięki wiążą się z wyższą częstotliwością.

s.gugula 11-02-2025 20:31

129.2: Ok, faktycznie jest tam podana częstotliwość podstawowa, czyli odpowiada to pierwszej harmonicznej. Natomiast to mogłaby być inna harmoniczna, no i prędkość byłaby ta sama.

A tamtych niepewności nie bierzemy pod uwagę, bo tutaj powiedzieli nam jaką metodą należy w tej sytuacji oszacować niepewność, więc z niej korzystamy. Bo w ogólności szacować niepewności można właśnie na różne sposoby.

129.4: Wspominaliśmy sobie o tym na zajęciach ;) jak widać może się przydać w zad. maturalnym :)

Artur 12-02-2025 09:19

129.2.: No ale gdybyśmy brali pod uwagę niepewności to wtedy też może być delta V= Vmax-Vśr lub Vśr-Vmin a wynik nieco by się różnił. To nie powinni na tegorocznej maturze dopisać, że nie bierzemy pod uwagę tych niepewności?

s.gugula 12-02-2025 12:27

No gdybyśmy je uwzględniali to tak. Ale tu wyraźnie napisali metodę, wedle której mamy policzyć ostateczną niepewność. Nie ma tam nic wspomniane o jakimkolwiek uwzględnianiu niepewności wyznaczenia częstotliwości itp. Więc w takiej sytuacji nie snujmy na maturze jakichś hipotetycznych scenariuszy tylko działajmy zgodnie z procedurą, którą nam polecili - liczymy to tak i tyle :)

Artur 12-02-2025 12:52

Dziękuję :D