ola 39 wyśw. 12-02-2025 18:41

2022C.5

pp2) z moich obliczeń wynika że powinna być odp C, natomiast w kluczu widnieje odp B… nie wiem co zrobiłam źle? 

pp3) w odp znalazłam nieco „inne” równanie clapeyrona. czym jest tutaj zaznaczone przeze mnie na zielono k, i skąd wsiąść jego wartość? 

grawitacja Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 12-02-2025 21:34

2: W sile grawitacji odległość w mianowniku musi być podniesiona do kwadratu - u Ciebie tego zabrakło ;)

3: To jest równanie Clapeyrona, tylko nieco przekształcone. Pierwotna jego postać to pV = nRT. n to liczba moli gazu, na zajęciach podawaliśmy sobie jak możemy ją wyrazić poprzez liczbę cząsteczek gazu N i stałą Avogadro Na, to jest n = N/Na. Dostajemy zatem pV = N*R*T/Na. I można już z tego wzoru normalnie obliczać N. Natomiast CKE tutaj użyło jeszcze jednej zależności (którą też wprowadzaliśmy sobie na zajęciach nr 9), mianowicie k = R/Na i otrzymujemy wtedy pV = N*k*T (czyli to co jest w rozwiązaniu), przy czym zwracam uwagę, że tutaj N to już nie jest liczba moli tylko właśnie liczba cząsteczek gazu. A k to w tej sytuacji stała Boltzmanna (to jest np. to samo k, które widnieje we wzorze na średnią energię kinetyczną cząsteczek gazu), jej wartość jest w karcie wzorów.